torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Svenskt stål tar plats på Oscarsgalan

Publicerad: 24 februari 2017, 10:18

En av stålklänningarna som visades upp under Stockholm Fashion Week samt designern Naim Josefi.

Foto: Stockholm Fashion Week / Liv Wallinder

På söndag är det dags för Oscarsgalan. Filmen "En man som heter Ove" är nominerad i två kategorier. En av huvudskådespelarna, Bahar Pars, kommer äntra den röda mattan iklädd en klänning av svenskt stål.

Ämnen i artikeln:

OscarsgalanReklam

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


"En man som heter Ove" har, utöver att göra succé på den svenska biomarknaden, även lockat internationell uppmärksamhet. På söndagens Oscarsgala är den nominerad i två kategorier, bästa smink och årets utländska film.

På galan kommer en av filmens huvudskådespelare, Bahar Pars, att iklä sig en klänning tillverkad av 6 000 svenska stålpaljetter. Bakom klänningen står designern Naim Josefi och den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.

– Jag vill överraska, visa det oväntade, utmana kreativiteten. Hållbarhet är också väldigt viktigt för mig, och eftersom stål är 100 % återvinningsbart är det ett självklart val, berättar Naim Josefi.

Stålpaljetterna är tillverkade av Voestalpine Precision Strip i Munkfors. Paljetterna är består av 22 mikron tjockt stål, en femtedel så tjockt som ett hårstrå, vilket gör att klänningen bara väger ett halvt kilo.

– Ett etablerat märke hade gett mig en jättefin klänning, men jag vill göra ett statement, vara i den kreativa framkanten. Därför valde jag Naim Josefi, förklarar Bahar Pars.

Konceptet med stålklänningar introducerades under Modeveckan i Stockholm där Naim Josefi visade upp tre klänningar i blått, svart och silver. Sedan tidigare har även Lady Gaga burit en sko sprungen ur samarbetet mellan Naim Josefi och den svenska stålindustrin.

– Att ge utrymme för kreativa människor som Naim Josefi att utvecklas är en del av vårt andra åtagande, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, den svenska stålindustrins branschorganisation.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev