Reklam
Sverigebilden rasar efter Donald Trumps tal
Publicerad: 22 februari 2017, 14:40
Donald Trumps tal var förödande för bilden av Sverige.
Foto: Montage.
Bilden av Sverige internationellt har försämrats kraftigt efter Donald Trumps uttalande, visar siffror från omvärldsbevakningsföretaget Meltwater. I sociala medier är fallet brutalt.
Ämnen i artikeln:
Resumé InsiktKommunikationsbyråerSverigebildenResumé Insikt KommunikationResumé Insikt MarknadSedan 2011 har Svenska Institutet och Visit Sweden låtit vanliga svenskar twittra under Sveriges officiella konto @Sweden. Volontaire tog en gång i tiden fram konceptet Curators of Sweden, som går ut på att en gång i veckan byta twittrare, för att ge en bred bild av den kunskap, erfarenhet och åsikter som finns bland svenskarna. Vilken svensk medborgare som helst kan alltså tillfälligt ta över kontot. Ytterst är syftet såklart att väcka intresse för Sverige.
Men troligtvis har trycket på Sverigekontot aldrig tidigare varit lika hårt som efter i lördags, då Donald Trump höll sitt numera välkända tal om invandring och Sverige.
@Sweden är Sveriges fjärde mest växande Twitterkonto just nu, efter Pewdiepie, Carl Bildt och Zara Larsson. Och bakom spakarna sitter 22-årige Max Karlsson som i måndags tog över från 39-åriga skolbibliotekarien Emma Johansson.
Populariteten för Twitterkontot @Sweden har ökat kraftigt sedan Donald Trump höll sitt tal, lördagen den 18 februari. Källa: Socialbakers.com
Max Karlsson bemöter mängder med frågor om de felaktiga påståenden som sades i Fox News inslag om Sverige, det som var källan till Trumps tal. Han använder också greppet att tala direkt till presidenten och hans Twitterkonto, för att med humor bemöta anklagelserna. En skulle kunna tro att han aldrig ägnat sig åt annat än krishantering.
Men Max har en tuff uppförsbacke, visar det sig. När Resumé Insikt ber analysföretaget Meltwater sammanställa hur inställningen till Sverige förändrats internationellt sedan Trumps tal ser det mörkt ut. I sociala medier är fallet brutalt. Antalet inlägg har sexdubblats och tonaliteten* har gått från relativt neutral till -43 procent.
Bildtext: Siffrorna gäller sociala medier, före och efter Trumps tal.
Visserligen är det kanske inte så förvånande att tonen i sociala medier är negativ för Sveriges räkning just nu. Det som världens mäktigaste man säger får naturligtvis stor effekt. Dessutom har vi sedan tidigare lärt oss att personer som tjänar på att svärta ner Sverigebilden, högerextremister, är väldigt produktiva i sociala medier. Att tonaliteten gjort ett sådant djupdyk är dock anmärkningsvärt.
Än mer förvånande är det att även tonaliteten i internationella traditionella medier har sjunkit markant.
Bildtext: Siffrorna gäller internationella traditionella medier, före och efter Trumps tal.
Parallellt med Max och Emma är det Henrik Selin, avdelningschef på Svenska Institutet, som fått ta frågorna från CNN, New York Times och Washington Post och många fler medier.
"Så här stort genomslag om frågor som berört vårt land har jag inte sett så länge jag varit här. Vi får tacka för den möjlighet som vi fått men det gäller att vara aktiv och sprida faktabaserade stories", säger Henrik Selin.
Samtidigt som Meltwaters siffror visar att Trumps uttalande försämrat Sverigebilden i medier på kort sikt, visar Svenska Institutets kontinuerliga undersökningar att omvärldens uppfattning av Sverige inte förändras mycket över tid – i alla fall inte historiskt sett.
Henrik Selin pekar på att bilden som svärtat ner Sverige är faktasvag, som han uttrycker det.
"Vad som är nytt med det senaste årets diskussion om immigration, där uppenbara politiska krafter använder Sverige som slagträ, är omfattningen. Så här stor har en fråga aldrig varit tidigare. Å andra sidan är det då viktigt att ge en nyanserad bild", säger han.
*Fotnot: Tonalitet bestäms utifrån antalet positiva vs. negativa inlägg. En tonalitet på +100% betyder att alla inlägg är positiva, medan en tonalitet på -100% betyder att alla inlägg är negativa. Siffrorna är inte exakta, då systemet t.ex. inte förstår ironi och humor, men ger en bra övergripande bild av tonläget i medierna.
***
Den här texten är en mashup av en del av veckans innehåll i analysbreven Resumé Insikt Kommunikation och Resumé Insikt Marknad. Vill du ha fler analyser? Teckna en prenumeration här.