Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Sveriges Annonsörers oväntade reklamfynd i Nordkorea

Publicerad: 17 september 2013, 14:14

BMW-reklam i Nordkorea.

Branschorganisationen Sveriges Annonsörer har genomfört sin tidigare inställda Nordkorea-resa och precis kommit hem. – Jag har rest mycket och bland annat tillbringat 3,5 månader på Antarktis, men det här är det mest osannolika jag har upplevt, säger Erik Huss, kommunikationschef på Sveriges Annonsörer.


Ämnen i artikeln:

Sveriges AnnonsörerNordkorea

Resumé har i omgångar skrivit om hur Sveriges Annonsörer och prisvinnaren, ”reklamhataren” Anders Hökmark, fick ställa in sin Nordkorea-resa strax innan man skulle åka iväg.

Kim Jong-Un hotade USA bland annat med kärnvapenangrepp, vilket gjorde att UD avrådde från att åka, men det var framförallt att man inte fick ihop flyg- och logistikbiten som gjorde att man valde att inte åka.

Nu visar det sig dock att resan har blivit av och Sveriges Annonsörer tillbringat totalt nio dagar i Nordkorea.

”Trött på reklam?”-kampanjen handlade om att Sveriges Annonsörer ville påminna reklamtrötta svenskar om varför reklamen är viktig – en rapport från Sveriges Annonsörer och Novus visade bland annat att över hälften av svenskarna säger att de är ganska eller mycket negativt inställda till reklam.

Målet var att Anders Hökmark skulle få känna hur det var att uppleva ett helt reklamfritt samhälle.

Det visade sig dock att Nordkorea inte var helt reklamfritt.

– Man sände bara propaganda med hyllningar till sin store ledaren och journalfilmer från Koreakriget på tv, men man har ett bilmärke som har symbolen av en fredsduva och den bilen kunde man se lite här och var. Vi såg också en reklamskylt med bilen i Pyonyang, säger Erik Huss.

Han berättar också att man faktiskt såg en reklamskylt för en mobil.

– Det finns visserligen mobiler i landet, men nätet är otroligt begränsat. Det gäller även det fasta nätet. Vi kunde endast använda telefoner i Pyonyang, säger Erik Huss.

Sveriges Annonsörer-duon och Anders Hökmark och hans kompis fick även chansen att besöka landets tredje största stad – Chong Jin.
Den öppnades för västerlänningar först i somras:

– Det var en chock för oss att komma dit, men en ännu större chock för befolkningen och militären när vi visade oss där, säger Erik Huss.

Han berättar också att man fick besöka det högsta berget i landet – Mount Baekdu, där halva delen tillhörde Kina och andra hälften Nordkorea:

– Det finns massa myter kring olika upplevelser som Kim Il-Sung har fått där så man fick bara stoppa handen i vattnet, säger Erik Huss.

Han berättar också att berget brukar ha utbrott vart hundrade år – senaste utbrottet var 1903.

– Jag kollade lite extra noga på bubblorna om man säger så, säger Erik Huss.

Han uppger också att man hade tillgång till en 24-årig guide som aldrig hade satt sin fot utanför Pyonyang:

– De verkar inte som att man saknar kontakten med västerlänningar, utan de använder uttryck som imperialister och marionetter om oss, säger Erik Huss.

Det fanns doett undantag när tv-sändningarna visade något annat än hyllningar till ledaren och journalfilmer från Korea-kriget, vilket skedde i samband med att landet firade sin 65-årsdag den 9 september:

– Vi kunde sitta på hotellet och dricka öl och titta på paraderna, men vi fick inte vara med, säger Erik Husss.

Resan skedde mellan den 3-14 september.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.