Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

SWE-grundaren Enander får tillbaka mångmiljonbelopp

Publicerad: 7 maj 2010, 15:33

Ulf Enanders bråk med Skatteverket kring sitt belgiska holdingbolag Klomita BVA har fått en oväntad vändning. Kammarrätten i Stockholm upphäver länsrättens dom, vilken innebar att Ulf Enander blev skyldig Skattverket drygt två miljoner kronor samt straffskatt.


Ämnen i artikeln:

SWE

Ulf Enander

Bråket mellan Ulf Enander och Skatteverket rör taxeringar för åren 2003-2005. Ulf Enander yrkar att hans deklarationer ska gälla samt att han ska slippa straffskatt på 40 procent. Han har också yrkat ersättning för ombudskostnader i såväl länsrätt som kammarrätt. Skatteverket har bestridit och till kammarrätten föreslagit att skatteflyktslagen ska tillämpas.

Men nu går alltså kammarrätten på Ulf Enanders linje:
- Vi tyckte inte att det fanns förutsättningar för att beskatta så som Skatteverket vill, utan vi bedömer att det verkligen rör sig om ett vanligt lån utan något annat syfte, säger Fredrik Bergius, kammarrättsfiskal på kammarrätten i Stockholm.

Skatteverket har hela tiden hävdat att att Ulf Enanders belgiska holdingbolag fungerat som en mellandepå för transaktioner och att utdelningen senare förts tillbaka till konton i Sverige, som tillhör Ulf Enander. Och i stället för att bokföras som utdelning har pengarna bokförts som lån och även deklarerats på det viset. Därmed anser Skatteverket att Ulf Enander kunnat låna två miljoner kronor från sitt belgiska holdingbolag utan att inkomstbeskattas. Men kammarrätten har alltså en annan syn.

Har Skatteverket överklagat?
- Nej, inte ännu eftersom domen meddelades idag, fredag, säger Fredrik Bergius.
Av domen framgår också att Ulf Enander hävdar att han på K10-blanketter (Kvalificerade andelar fåmansföretag) av misstag redovisat att ränta betalats på lånen samtidigt som han inte har begärt avdrag för samma belopp. Något som gör att redovisningen borde uppfattats som motsägelsefull och leda till en utredning, enligt Ulf Enander. Samtidigt anser Skatteverket att detta saknar betydelse då det ändå inte har visat sig vara något vanligt lån.

Den 9 april höll kammarrätten en muntlig förhandling. Ulf Enander menade då att Klomita BVA bildats hösten 2000 på grund av att det fanns externa intressenter som ville köpa hans andel i SWE för ett betydande belopp. Skälet var att undvika dubbelbeskattning, enligt de regler som gällde då. Det vill säga skälet var inte att låna pengar från Klomita BVA.

Han har också hävdat att utlåningen har att göra med att han byggde ut sin fastighet och att låna från bolaget var ett alternativ jämfört med ett låna av banken. Att Klomita inte begärt pengarna tillbaka menar Ulf  Enander har att göra med att byggnationen pågått i tre år och att man inte visste hur mycket som skulle behöva lånas.

Skatteverket har vid den muntliga förhandlingen pekat på att det finns flertalet beslut i kammarrätten kring liknande omständigheter, det vill säga fall som rör transaktioner kring utländska holdingbolag där man har tagit utdelning från bolaget och sedan rubricerat detta som lån.

Resumé har sökt Ulf Enander.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SWE

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.