Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Tackolov blir ”Det”

Publicerad: 14 januari 2013, 11:29

Gänget på Det.

Foto: Pressbild.

TOL Tackolov byter namn och antar en ny strategisk filosofi. Från och med i dag heter byrån kort och gott "Det".


Ämnen i artikeln:

Tackolov

TOL Tackolov har tidigare gjort sig kända som en reklambyrån med specialistkompetens inom bland annar direktmarknadsföring. Nu byter de skepnad och namn till "Det". Vad det nya namnet syftar till är den strategiska inriktningen som kommer att prägla byråns arbetssätt framöver.  
– För oss handlar det om att hjälpa företag att definiera deras "det-faktor". Det betyder att hitta det som är utöver det uppenbara. Varumärkets karisma, om man så vill, säger vd Anna Sjöberg.

Det nya angreppssättet kommer att präglas av grundlig analys av målgrupperna och vad som faktiskt är relevant för dem. På många sätt är förändringen ett svar på den allt mer utbredda reklamtröttheten. Traditionell marknadsföring kan ibland bli kontraprouktiv eftersom den anses vara störande.
– Man måste tänka ett steg till. Det räcker inte att bara prata om ett starkt varumärke med hög preferens. Man måste identifiera varför människor tar en extra omväg för att köpa just det varumärket eller den produkten. Apple är det strålande exemplet, säger Anna Sjöberg.

AD:n Mats Wallin fyller i:  
– Det är viktigt var man uppträder och hur man gör det. Publiken finns i så många olika miljöer att en liten åtgärd på en specifik plats kan bli den stora varumärkesbyggande aktiviteten. Vi måste identifiera vad som spelar roll för folk, säger han.  

Vad det-faktorn är skiljer sig givetvis åt beroende på vilket varumärke som gäller. Och att alla ska bli ett nytt Apple är så klart en utopi. Men byrån vill få sina kunder att bli de mest eftertraktade i sina kategorier. De som folk väljer att identifiera sig med.

Nordic Brand Academy har hjälpt till med att ta fram ett mätverktyg för att lyckas definiera det-faktorn. Ett varumärkes karisma bygger på att det är attraktivt, delar sina kunders värderingar och som faktiskt kan leverera på de förväntningar som finns.
– Enkelt uttryckt gäller det att ha fans snarare än konsumenter, säger Anna Sjöberg.

Det:s erbjudande kommer därför att röra sig i gränslandet mellan reklam och pr. Vilken disciplin som används kommer att variera beroende på vad som lämpar sig bäst. De kommer att utnyttja sitt delägarskap i Visuell PR och Visuell Film för att kunna leverera på sitt nya löfte.
– En nyckelfaktor i det vi gör är att passa in i ett redan pågående samtal. Vi ska inte störa det eller avbryta det. Snarare försöka bidra, säger Mats Wallin.

Projektledaren Christina Gillberg ger exempel på hur den nya inriktningen kan komma att te sig. I det här fallet "Bordellen i Almedalen" som hon var med och tog fram under sin tid på Gyro (numera DGA) och Logica i Almedalen (med Det) nu i somras.  
– Både för Tjejjouren och Logica lyckades vi identifiera ett samtalsämne och var på rätt plats vid rätt tillfälle. Vi gjorde rätt sak och det gav ett fantastiskt resultat för båda aktörerna, säger hon.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Tackolov

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.