Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Tittare rasar mot Icas nya reklamfilm: "Oacceptabelt"

Publicerad: 12 januari 2017, 07:33

Två gnagare i en trång bur väcker kritik mot Icas reklam, Nina Åkestam uppmanar till bojkott mot Elle-Galan och Sara Skyttedel överklagar bildom. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerReklamkampanjIcaSara SkyttedalNina Åkestam WiknerReklamfilmDonald Trump

Kritik mot Ica:s reklamfilm
I Ica:s senaste reklamfilm skymtar två chinchillor. Den lilla buren som djuren förvaras i har fått flera att rikta kritik mot företaget via Ica:s Facebooksida, rapporterar Expressen.
Jonas Wahlström, som arbetar på Skansen-akvariet instämmer med tittarnas kritik.
– Självfallet är buren helt oacceptabel för att hålla två chinchillor i. Men man får väl utgå från att det var en kort reklaminspelning, säger han till tidningen.

Therese Lystedt, pressansvarig på Ica, skriver i ett mejl till Expressen att djurskötare fanns på plats under inspelningen:
"ICAs reklamfilmer är inte på riktigt utan chinchillorna bor på en större yta i det verkliga livet", skriver hon och fortsätter:

"Chinchillorna var veterinärbesiktigade inför inspelningen och bedömningen var att de inte skulle ta någon skada av att sitta i en mindre bur under tagningarna."

Facebook startar journalistikprojekt
Facebook genomför en stor satsning på journalistik under vinjetten "Facebook Journalism Project". Initiativet sker i ljuset av att det sociala nätverket kritiserats för att ha släppt igenom falska nyheter under den amerikanska valrörelsen. Syftet nu är fördjupa samarbetet med massmedia. Flera stora nyhetsorganisationer ska nu få hjälp med att utveckla produkter på plattformen, men även tillgång till nya verktyg redan på ett tidigt stadium. Projektet inleds under de kommande veckorna och bland de samarbetspartners som ingår nämns The Washington Post och Vox. Det skriver The Guardian.

Trump vägrade svara på CNN:s frågor
I går onsdag höll den tillträdande presidenten Donald Trump sin första presskonferens sedan valet. Många av frågorna rörde de läckta dokumenten och Trump gick hårt åt både Buzzfeed och CNN för deras publiceringar.
– Det är bara falska nyheter, det är påhittat. Sjuka nyheter. Det är en skandal att det har rapporterats, sa han.
CNN:s reporter Jim Acosta ville ställa en följdfråga till Trump efter att han kritiserat tv-kanalen.
Det ledde till ett öppet gräl med journalisten.
– Din organisation är fruktansvärd. Var tyst, sa Trump till Acosta samtidigt som han släppte fram en fråga från en annan reporter.

Nina Åkestam uppmanar till bojkott mot Elle-Galan på Grand Hotel
På fredag arrangeras Modesveriges största event Elle-Galan. Plats för festkvällen blir Vinterträdgården på Grand Hotel. Valet av lokal får reklamforskaren Nina Åkestam att rikta skarp kritik mot arrangören. Anledningen är att Grand Hotel också var platsen för Sverigedemokraternas galakväll "European Freedom Awards" i november förra året.

Så här skriver Nina Åkestam i sitt Facebookinlägg i går:

"Att ELLE helt tycks sakna moralisk kompass (uttrycket "TOO SOON" har väl aldrig känts mer passande) sätter deras gäster, som för ett par månader sedan lovade att bojkotta Grand, i en prekär situation. Ska de gå på festen och låtsas som ingenting, och därmed framstå som precis så ytliga och hycklande som modemänniskor ibland anklagas för att vara? Ska de gå dit men kritisera valet av lokal, och därmed framstå som usla gäster? Eller ska de helt enkelt stanna hemma?

Jag utgår ifrån att de flesta kommer att välja alternativ tre. En fest kan vara kul, men det är ändå bara en fest. Den kan inte vara värd att sälja ut sin moral för. För faktum är att det måste kosta att bete sig som Grand gjorde. Och aldrig har modebranschen haft större möjligheter att visa var de står. Jag hoppas att de tar den chansen, oavsett ELLEs dåliga omdöme. Jag hoppas att Vinterträdgården ekar tom på fredag, och att det blir tydligt att rasism, sexism och homofobi inte går att dränka i champagne."

Skyttedal överklagar domen om DN:s bildpublicering
Först såg hon domen som en seger, men nu överklagar KD-politikern Sara Skyttedal beslutet kring Dagens Nyheters publicering av bilder från hennes Facebooksida. Det var i december som Patent- och marknadsdomstolen slog fast att tidningen ska betala 10 000 kronor i ersättning för bilderna. Skyttedal hade begärt 28 000 kronor.

Sara Skyttedal skriver på sin Facebooksida att domen var en förlust för "en hel bransch som försörjer sig på bildproduktion och fotografering" och att det är skälet till överklagan.

Sajt kopplad till övergrepp kan skrotas
Sajten Kamrat.com har under flera år kritiserats för att vuxna enkelt har kunnat ta kontakt med minderåriga på sajten. Nu öppnar sajtens nya ägare för att lägga ner den, rapporterar SVT Nyheter. Företaget Spirilo som köpt sajten anser att "det finns en allvarlig problematik kring Kamrat". Om man inte hittar en ny ägare innan den 31 januari läggs den ner.

Prognos: Reklamtappet i tv avtar under 2017
Tappet för reklam i traditionell tv förväntas avta i både USA och Storbritannien under det nya året. Detta trots att allt fler börjar använda sig av streamingstjänster. Campaign har tagit del av den färska prognosen kommer från Deloitte.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.