Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Tjänar på oljekatastrofen

Publicerad: 5 maj 2010, 06:34

Oljeutsläppet i Mexikanska Golfen är en katastrof av svåröverblickbar omfattning.
Men Procter & Gamble lär göra en storvinst på eländet.


Ämnen i artikeln:

Procter & Gamble

För sju år sedan gav amerikanska naturvårdsverket US Fish and Wildlife Service en liten skrift om hur man ska skydda flyttfåglar vid oljeutsläpp. I en liten not i häftet rekommenderar Dawn diskmedel från Procter & Gamble vid rengöring av oljeskadade fåglar. Fördelen med Dawn var att den inte innehöll några farliga gifter och när fåglarna spolades rena fanns inga rester av diskmedel kvar.

Det var ingen stor sak 2003 och om Dawn verkligen är det enda diskmedlet som kan rengöra oljeskadade fåglar är inte vetenskapligt bevisat. Ännu mindre om påståendet gäller i dag.

Men P & G har hållit fast vid Dawns förmåga vid oljekatastrofer och förra året drog man igång en kampanj, med tillhörande reklamfilm, där en del är att Dawnpriset skänks till miljöändamål.

Det var kanske den bästa marknadsföringsåtgärden på mycket länge och Jackpott för P & G.

Enligt AP skänker nu P & G 1000 flaskor Dawn för att rädda oljeskadade fåglar runt Mexikanska Golfen.

Redan innan denna gåva hade Dawn nämnts 209 gånger i amerikanska medier i samband med rapportering om oljekatastrofen.

För att undvika att bli beskylld för att exploatera en oljekatastrof förväntas P & G skänka stora summor av vinsten från Dawn till oljesaneringen av Mexikanska Golfen. Men, påpekar BNet, marknadsavdelningen vill ha tillbaka lite från sin investering. För att P & G ska donera pengar till miljövård krävs det av konsumenterna att de ”aktiverar” donationen. Det vill säga att man fyller i en kod som finns på Dawnflaskan. Samtidigt får man svara på en del frågor runt inköpet vilket ger P & G värdefull information inför nästa kampanj.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Procter & Gamble

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.