Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Tre trender från Native Advertising Days i Berlin

Publicerad: 8 november 2018, 13:02

David Landes

Sverige ligger i framkant när det kommer till native advertising. Det skriver Tales Content Director David Landes i en spaning från Native Advertising Days i Berlin.


Ämnen i artikeln:

Native AdvertisingReklam

Enligt siffror som presenterades av Native Advertising Institute under konferensen här i Berlin planerar 38 procent av annonsörerna att öka investeringarna på native under 2019 jämfört med 2018. Samtidigt förväntas native att stå för 35 procent av publicisternas intäkter år 2021, jämfört med 19,5 procent i 2017.

Här är tre tydliga trender från Native Advertising Days i veckan:

1. Varumärken blir allt viktigare
Budskapet är inte unikt men under konferensen upprepas det gång på gång hur varumärket får en allt större betydelse även i native-sammanhang när konsumenter i allt högre grad söker på varumärken hos exempelvis Amazon. Därför blir unika 'brand stories' som lyfter fram varumärket samtidigt som de förmedlar värderingar allt viktigare. Men det handlar inte om att skryta om ens eget varumärke eller produkt.
– Det borde räcka med att kunden få vara med och placeras i samma kontext som en fantastisk berättelse, säger Fara Warner, före detta chef på Wall Street Journals native studio som lyfter fram Minis kampanj där WSJ Custom Studio journalister berättade om hunger i USA genom att köra från stad till stad i Minis bilar.

2. Byråer vs publicister vs varumärken
När native växer och det finns flera verktyg som gör det möjligt att skapa och publicera innehåll väcks frågan om vem som bäst gör jobbet. Publicisternas egna brand studios har varit med och byggt upp native men det finns många tillfällen där byråer redan är varumärkets contentpartner och där innehållet i en större kampanj också publiceras på en native-plattform vid sidan av flera andra kanaler. Men det finns även exempel på när varumärket självt tar rollen som publicist utan hjälp från vare sig brand studios eller contentbyrå. I Berlin berättade hotellkedjan Marriott om hur de skapade sin egen nättidning, Marriott Traveler, och anställda en rad journalister med ambitionen att bli världens bästa publicist för "travel journalism" (sajten nu drar ungefär 250,000 besökare i månaden).

Exakt vart branschen är på väg återstår att se men de flesta var överens om att samarbetet mellan byråer, publicister och varumärken blir allt viktigare för att leverera innehåll som skapar så stort värde som möjligt för både varumärke och konsument.

3. AI kan göra mer, men löser inte allt – än
AI kan underlätta segmentering av målgrupper snabbare och skapa ökat engagemanget på ett mer effektivt sätt. En del AI-drivna plattformar kan till och med skriva artiklar och se till att de publiceras med rätt bild och rubrik på rätt plattform med en länk till en produktsida på en e-handelssajt. Många av talarna på Native Advertising Days lyfte fram AI som ett sätt att lösa den ständiga utmaningen för native – skalbarhet och effektivt distribution. Samtidigt varnade röster för att överhuvudtaget göra native advertising skalbart.
– När man jagar räckvidd blir native formatet devalverat, varnade Morten Saxnaes, chef på danska byrån &Co.

En sista rolig spaning är att Sverige helt klart ligger i framkant inom native advertising. I Berlin prisades både Bonnier och Schibsted som bästa native ad studios.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Native AdvertisingReklam

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.