Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Trendbrott: marknadschefer ökar reklamsatsningar

Publicerad: 9 augusti 2013, 12:41

Ulf Hermansson Samell, marknadschef på SAS.

För första gången på två år är det fler marknadschefer som tror att tillväxttakten för den privata konsumtionen ökar än som tror att den minskar. Det leder i sin tur till ökade marknadsföringsinsatser de kommande månaderna. Allt enligt Stampens Marknadschefsindex för det andra kvartalet. – Vi ser en tydlig trend där marknadsinvesteringarna ökar mer än medieinvesteringarna. Detta ställer högre krav på byråerna i form av bättre och mer kreativ reklam, säger Göran Swahn, projektledare för Indikat.


Ämnen i artikeln:

MarknadschefsindexStampenUlf Hermansson Samell

Stampens Marknadschefindex hamnar första gången på två år över 50 – 53,5 är den aktuella noteringen.  Enkelt förklarat innebär det att 150 ledande varumärken räknar med ökad tillväxttakt för den privata konsumtionen under den närmaste tiden.

Undersökningen visar också att bolagen, som en direkt effekt, räknar med att öka marknadsinvesteringarna under den närmaste perioden – 58 procent jämfört med 50 procent för motsvarande kvartal förra året.

Den här utvecklingen ställer krav på allt bättre reklam, enligt Göran Swahn. 33 procent av marknadscheferna uppger att det råder högsta prioritet när det gäller att skapa och utveckla bättre idéer/koncept:

– Vi har fått se två parallella utvecklingslinjer under en period. Den ena handlar om utbudsreklam från traditionella varumärken som Procter & Gamble och vi ser att den typen av reklam stadigt minskar, medan den andra delen handlar om konceptreklam som ICA och Coop som är en del som hela tiden ökar, säger Göran Swahn, projektledare på Indikat, som driver Marknadschefsindex på uppdrag av Stampen Media Group.

Här är ett exempel SAS:

– Vi ser byråerna mer som affärspartners och inte som leverantörer av reklamenheter. Ateljétiden känns som att den var över för många år sedan, säger Ulf Hermansson Samell, marknadschef på SAS i Sverige.

Han menar dock att utvecklingen inte måste innebära lägre intäkter för byråerna:

– Reklam-mottagligheten sjunker och därför måste vi öka våra ansträngningar för att nå ut, säger Ulf Hermansson Samell.

– SAS kör enligt ett slags Toyota-modell. Det vill säga att man ska göra varje kampanj lite bättre, säger Göran Swahn.

Han påpekar att ökade satsningar på förtjänta medier också ställer helt andra krav på byråerna:

– Du kanske kommer upp med en kampanj som DDB:s rolighetsteori en gång vart tionde år, säger Göran Swahn.

En stor andel av marknadscheferna uppger också att man räknar med ökade satsningar på digitala kampanjer framöver.

Här har 28 procent av marknadscheferna uppgett att frågan har högsta prioritet.

Göran Swahn ycker ändå att utvecklingen är till godo för reklambranschen i det att man har möjlighet att få mer gehör för olika idéer och koncept.

Han vill ändå peka på att risktagandet ökar i takt med allt större krav på innehåll som kan få spridning i de nya kanalerna:

– Man måste hitta kreatörer som verkligen förstår sig på varumärket och konsumenten och som kan leverera utifrån detta. Det är inte så många kreatörer som vinner lejon i Cannes och särskilt inte flera år på raken. De kreatörerna finns framförallt på byråer som Forsman & Bodenfors, DDB, Åkestam Holst och Prime, säger Göran Swahn.

Marknadschefsindex:
Uppgifterna är hämtade ur Marknadschefsindex för andra kvartalet 2013 och att fältarbetet gjordes i maj. Stampens Marknadschefsindex intervjuar 150 marknadschefer för ledande varumärken varje kvartal. Marknadscheferna representerar en total konsumtion på cirka 1 000 miljarder kronor. Marknadschefsindex drivs av Indikat på uppdrag av Stampen Media Group.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News