Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Tryck tuggummit i ansiktet på presidentkandidaterna

Publicerad: 6 november 2012, 15:36

Affischen för "The Gum Election"

Kampanjen "The Gum Election" prydde amerikanska gator redan 2008. Inför årets presidentval har den svenske art directorn Hedvig Åström varit med och tagit fram affischerna där förbipasserande kan trycka in ett tugummi i ansiktet på den kandidat som väcker deras antipatier.


Ämnen i artikeln:

Mitt RomneyBarack Obama

"The Gum Election" är från början ett gatukonstprojekt utvecklat av Stefan Haverkamp och James Cooper. Syftet 2008 var att uppmuntra amerikanerna att lägga sin röst i valurnorna samtidigt som New Yorks gator kunde hållas renare.

Kampanjen innehöll nämligen en affisch med John McCain och Barack Obamas ansikten på varsin sida. Förbipasserande New York-bor fick därmed möjligheten att dissa en av kandidaterna genom att ta ut ett tugummi från munnen och trycka det i ansiktet på valfri kandidat.

Inför årets presidentkampanj blev den svenska frilansande art directorn Hedvig Åström och New York-bon tillfrågad om hon ville vara med att ta fram kampanjen.

– Jag känner Stefan Haverkamp och fick frågan eftersom kampanjen skulle bli mycket större i år. Mitt uppdrag var att ta fram postern, hjälpa till att sprida idén via sociala medier och jobba med den digitalt som art director, säger Hedvig Åström till Resumé.

I årets kampanj har arbetsgruppen förutom affischerna tagit fram en viralfilm och använt sig av hashtagen #gumelection för att ge kampanjen mer spridning.

Initiativet har i höst fått stort genomslag i sociala medier och internationell press.

I går intervjuades Hedvig Åström och hennes kollegor i Soho av Jeanne Moos från CNN.

– Vi har fått väldigt bra respons. Det som utvecklats mest från de tidigare versionerna av "The Gum Election" är designen och det publika genomslaget. Kandidaterna väcker starka känslor. Förbipasserande målar djävulshorn på Mitt Romney och fimpar Barack Obama i ansiktet, säger Hedvig Åström.

Hedvig Åström har studerat vid Berghs, Academy of Art University i San Fransisco och Miami Ad School. Hon har arbetat på reklambyråer i både San Francisco och i New York där hon numera är bosatt. I dagsläget är hon frilansare och söker jobb.

Vad tycker du om årets presidentvalskampanjer om man bara ser till den kreativa höjden och bortser från de politiska preferenserna?
– Jag tycker inte att jag sett så mycket kreativ höjd jämfört med förra valrörelsen. De lägger ner otroligt mycket pengar som inte utnyttjas på rätt sätt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Mitt RomneyBarack Obama

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.