Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Tv-kocken anklagas för renommésnyltning

Publicerad: 13 augusti 2013, 08:37

Trots den blågula färgen är köttet utländskt

Stjärnkocken Alexander Nilson anklagas för renommésnyltning av vd:n på Svenskt kött.


Ämnen i artikeln:

TV3

Alexander Nilson, känd från TV3:s Kniven mot strupen, anklagas för att snylta på organisationen Svenskt kötts goda namn.

Det handlar om hans köttbullar, Nilsons Lyxköttbullar, som marknadsförs med blågul förpackning. På förpackningen står också: "Köttråvaror utvalda med kärlek och omsorg!" och "Med dessa originalköttbullar vill jag utveckla och förädla svensk matkultur!"

Men köttråvaran kommer inte alls från Sverige. Den är från Irland och Tyskland.

– Många vill bli förknippade med det eftertraktade svenska köttet och vilseled­er medvetet konsumenten, till exempel med en blågul förpackning på utländskt kött. Jag kallar det renommé­snyltning, säger Maria Forshufvud, vd på branschorganisationen Svenskt kött, till Aftonbladet.

Alexander Nilson tillbakavisar dock kritiken.

– När vi talar om svensk matkultur menar vi själva köttbullarna och inte köttet. Sverige är ju känt för vackra kvinnor, Ikea, Björn Borg och köttbullar. Då är det inte så konstigt att välja en blågul förpackning, säger Alexander Nilson till Aftonbladet.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

TV3

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.