lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Undersökning visar: 7 av 10 äldre känner sig exkluderade i reklam

Publicerad: 10 juni 2022, 10:57

PP Pension och Åhléns är två av få aktörer vars kampanjer bygger på äldre. I Åhléns fall gjordes en satsning på detta under marknadschefen Lina Söderqvist, som slutade 2017. Sedan dess har varuhusets fokus på äldre avtagit.

Samtidens besatthet av ungdom kan straffa sig för marknadsförare.
Trots att äldre personer är betydligt mer köpstarka än yngre är det inte alltför ofta som äldre porträtteras i svensk reklam.
Och när Novus på uppdrag av Resumé frågar om de känner sig representerade i reklamen blir svaret negativt.

Ämnen i artikeln:

ReklamNovusNyheter

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


”Den underskattade kassakon”, kallar undersökningsföretaget UC målgruppen mellan 55-85 år. Här slår man också fast att ungefär 80 procent av den privata förmögenheten ligger hos personer över 50 år. 

I Resumé och Novus återkommande undersökning ”Folket säger sitt” visar det sig att ju högre upp i åldersspannet respondenterna kommer, desto mindre känner de sig representerade i svensk reklam.

I åldersgruppen 65-79 år är det bara 19 procent som svarar ”ganska ofta” eller ”väldigt ofta” på frågan om de känner sig representerade. Det kan jämföras med gruppen av personer mellan 18-29 där 66 procent känner igen sig ganska eller väldigt ofta.

Jan Berkö, marknadschef på Novus, höjer ett varningens finger:

– Om man inte känner sig representerad så kommer reklamen fungera sämre, det gäller alla målgruppsvariabler som ålder, kön, etnicitet etc. Och visst har man länge pratat om en ungdomsfixering inom reklamvärlden, det är inget nytt. Men att sju av tio inte känner sig representerade i reklamen i åldersgruppen 65+, det är ett underbetyg till branschen. Och då ska vi ha i minnet att kampanjerna idag är mycket mer riktade än för 20 år sedan, man borde lyckas bättre med målgruppsanpassade budskap.

När det pratas om representation i reklam brukar paralleller ofta dras till den bristande mångfalden hos de som skapar reklamen. För några veckor sedan rapporterade Resumé om att snittåldern för kreatörer på Sveriges byråer ligger på 37 år.

 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev