Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Unicef-krav på att Sverige följer barnkonventionen

Publicerad: 11 oktober 2013, 08:44

14 000 barn flyr till Sverige varje år för att slippa krig, fattigdom och övergrepp. Unicef hävdar nu att barnen många gånger fortsätter att få sina rättigheter kränkta i Sverige. FN-organisationen kräver att Sverige lever upp till barnkonventionen och har dragit igång en kampanjsida, ”Flykten slutar här”, med hjälp av Deportivo.


Ämnen i artikeln:

UnicefDeportivo

”Varje år flyr 14 000 barn till Sverige från förföljelse, förtryck,  krig, fattigdom, våld eller övergrepp. Väl här får många av barnen  fortsatt sina rättigheter kränkta.”

Så lyder budskapet i Unicefs  kampanj ”Flykten slutar här”, där Unicef med hjälp av Deportivo uppmanar  svenskar att skriva under en namnlista för att FN:s barnkonvention ska  bli lag i Sverige.

Unicef konstaterar att barnen ofta bär med sig  tuff upplevelser hemlandet sin tid på flykt. Då barnen väl kommer till  Sverige får de ofta svårt att komma till tals och heller inte  socialtjänsten skydd eller stöd, enligt Unicef.

Unicef har med hjälp av Deportivo projicerat siluetter på fasader och olika publika platser i Stockholm.

På  hashtaggen ”Flyktenslutarhär på Instagram och Twitter kan man också få  exempel på hur barn på flykt inte får sina rättigheter tillgodosedda i  Sverige.

Kampanjen avslutas den 24 oktober. Då överlämnas namnunderskrifterna till regeringens barnrättsutredning.

Unicef  har också producerat dokumentärfilmen ”Mellanlandet” i anslutning till  kampanjen, vilken handlar om barn och unga på flykt i Sverige och  världen.

Filmen visat på Kulturhuset den 14 oktober.

565 personer har i skrivande stund skrivit under uppmaningen.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

UnicefDeportivo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.