Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Unna dig att slösurfa på arbetstid

Publicerad: 19 mars 2020, 13:13

Vissa arbetsgivare kanske är rädda för att anställda inte kan hålla produktiviteten uppe i hemmet, de kanske rentav distraheras av något annat... I veckans Beteendebanken tittar Rodolfo på vad forskningen säger, är slösurfning så farligt?


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Vid det här laget har många arbetsgivare valt låta sina anställda jobba hemifrån, ett av många effektiva sätt att hålla virusspridningen i schack. Men är det ett effektivt sätt att arbeta? Eller leder det bara till större mängder oproduktivt slösurfande? Studier visar att det i så fall inte är hela världen.

Vad säger forskningen?

I studie från Singapore i början av 2000-talet myntades begreppet cyberloafing, för att beskriva dagdriveri på nätet. De flesta studier på ämnet lyfter problematiken med att folk blir distraherade och mindre produktiva om de slösurfar på arbetstid. Men en mycket mer samtida studie har faktiskt lyckats peka på motsatsen.

Ett amerikanskt forskarlag undersökte relationen mellan slösurfande på arbetstid och upplevelsen av arbetsförhållanden. Att 65% av studiedeltagarna sa sig ägna viss tid åt surfande som inte var kopplat till jobbet är kanske ingen överraskning. Men studien visade också på ett samband mellan att slösurfa och att trivas på jobbet. Även de deltagare som annars vantrivdes på sin arbetsplats, fick en bättre upplevelse av jobbdagen när de unnade sig att till exempel använda sociala medier eller internetshoppa lite under arbetstid. 

 

Och vad betyder det?

Även om just denna studie inte kunde visa ett direkt samband mellan slösurfande och jobbprestation, så finns det mycket forskning på hur fenomenet mikropauser påverkar både mående och prestation på jobbet. Troligen är det just de här mikropauserna vi får av att släppa våra arbetsuppgifter några minuter för att ge hjärtan åt några kattbilder eller klicka hem ett par nya ljusstakar. Det blir helt enkelt en snabb återhämtning från jobbstressen, som gör att vi kan ladda om.

Så om du jobbar hemifrån och inte har chefen hängandes över axeln – få inte dåligt samvete av du dagdriver runt i den digitala världen lite extra. I lagom mängd så gör det dig troligen till en bättre avslappnad och därmed mer effektiv medarbetare.

Källa:

https://theconversation.com/why-bosses-should-let-employees-surf-the-web-at-work-128444

Emanuel Åström, Rodolfo 

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.