Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

USA:s annonsbyråer på kollisionskurs med Amazon och Facebook

Publicerad: 3 januari 2013, 14:38

Genom att ställa sig utanför AdChoises-systemet, ställer bjässarna Amazon och Facebook till det för annonsbyråerna.


Ämnen i artikeln:

AmazonFacebook

När två så stora aktörer som Amazon och Facebook väljer att stå utanför branschens eget system för bokföring av customiserade webbannonser blir det både dyrt och jobbigt för de som ska övervaka att reglerna följs. I synnerhet när de amerikanska lagstiftarna ligger på för att stärka surfarnas rätt till privatliv.

Så gott som alla större medieaktörer på nätet erbjuder annonsörerna personifierade annonsplatser baserade på besökarnas intressen, surfvanor och sökningar. Men medan de flesta använder system som kan integreras med branschstandarden AdChoises, så har Amazon och Facebook valt att gå helt egna vägar.

AdChoises är branschens självreglerande policyinstrument, som visar konsumenterna att den riktade reklamen som dyker upp på de webbplatser de besöker, baseras på information om surfvanor insamlade från många olika aktörer på nätet. Så länge medieföretagen enbart använder sig av information hämtad från den egna webbplatsen, behöver de inte använda sig av AdChoises system, som övervakas av branschorganisationen Digital Advertising Alliance.

Problemet är att Facebook och Amazon är så stora att det blir mycket svårt för DAA hålla reda på annonser och information, vilket det finns en skyldighet att göra.

Det branschen är orolig för att naturligtvis att konsumenternas rätt till privatliv ska bli föremål för lagstiftning i USA, något som får globala konsekvenser.

DAA försöker nu sätta press på Amazon och facebook att åtminstone göra sina system kompatibla med AdChoises.

Ämnen i artikeln:

AmazonFacebook

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.