Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Utgav sig för att vara bloggare – erbjöds sälja olaglig reklam

Publicerad: 20 januari 2016, 06:48

Bloggare uppmanas att göra reklam i smyg.

Foto: Unsplash.

Företag uppmanar bloggare att göra smygreklam, SD:s mediebolag har kostat tio miljoner kronor hittills och New York lanserar nu gratis wifi. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

BloggareSVTMisslisibellSverigedemokraternaSmygreklam

Utgav sig för att vara bloggare – erbjöds sälja olaglig reklam
SVT:s reportrar utgav sig för att vara bloggare i syfte att se om företag erbjöd pengar i utbyte mot smygreklam. Enligt granskningen kom förfrågningarna in snabbt: företagen uppmanade att inte berätta att det var reklam, trots att lagen kräver att reklam ska märkas tydligt.
– Ofta erbjuds man mer pengar för att skriva att det inte är ett sponsrat inlägg: "Vi erbjuder 1.500 kronor för ett samarbete, men skriver du inte att det är ett sponsrat inlägg så får du 3.000 kronor, berättar bloggaren Lena Löfblad till SVT.

Debatten om smygreklam i sociala medier har pågått länge, och fick nytt bränsle i våras när Komms dåvarande ordförande Gustav Martner anmälde bloggaren och Youtube-stjärnan Misslisibell till Reklamombudsmannen. Hon och sminkföretaget JFR fälldes senare av RO för att inte ha varit tydliga med att det handlade om reklam.
– Bloggare och olika sociala medie-profiler har ju under lång tid byggt upp en relation med sina läsare och följare. En relation som innebär att man som läsare har ett väldigt stort förtroende för dem. Som företag vill man köpa in sig på det förtroendet, säger Linda Hörnfeldt, från nätverket Better Bloggers, till SVT.

Här finns konversationen med ett företag som vill göra smygreklam.

Notan för SD:s mediesatsning: 10 miljoner...
Sverigedemokraternas mediebolag Samtid & Framtid skulle bli ett "socialkonservativt DN.se". Men framgångarna har uteblivit. Nu berättar Expressen att satsningen kostat partiet 10 miljoner kronor – hittills. Och mer kan det bli beroende på utgången av den rättegång som just nu pågår mot bolagets företrädare.
– Det är inga uppgifter som jag har, säger den åtalade Martin Kinnunen till tidningen om förlusterna.

...Kinnunen: "Jag hade inte koll"

Igår inleddes rättegången mot Sverigedemokraten Martin Kinnunen som står åtalad för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Detta för hans inblandning i mediebolaget Samtid & Framtid som inte har betalat korrekt moms- och inkomstskatt.
– Jag kan inte säga att jag hade stenkoll på alla lagar och regler som rör bolagsstyrelser, sa Kinnunen i rätten enligt SR.
SD-profilen nekar till brott.

Uppgifter: Därför dröjer tv-tjänst från Apple
Det har ryktats länge om att Apple vill bygga en onlinebaserad tv-tjänst som ska revolutionera hur vi konsumerar rörligt bild. Men hittills har vi inte sett skymten av någon sådan satsning. En orsak ska vara att bolaget inte har lyckats köpa in de tv-rättigheter man vill åt. Det hävdar i alla fall ESPN-chefen John Skipper i en intervju med Wall Street Journal.

New Yorks wifi-nät igång
Staden New York har nu dragit igång sitt omtalade allmänna wifi-nät, skriver bland annat The Verge. Systemet kommer att byggas ut gradvis på Manhattan, och de första testerna visar att nätet kommer upp i både upp- och nedladdningshastigheter på hela 300 Mbps, något som imponerar på flera experter.

Twitters ex-vd satsar på fitness
För ett halvår sedan lämnade Dick Costolo jobbet som vd på Twitter. Nu berättar han – på just Twitter – vad hans nya projekt handlar om. Det rör sig om en startup vid namn Fitify – en slags mjukvaruplattform med en ny infallsvinkel på konceptet med personlig hälsa, skriver Venture Beat.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.