Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Utomhuskategorin har blivit alltmer pr-driven"

Publicerad: 18 juni 2019, 12:28

David Klagsbrun och Sami Vikback från Clear Channel. I år är första gången som utomhusbolaget tävlar i Cannes Lions.

I Cannes Lions utomhuskategori dominerade de pr-drivna bidragen tillsammans med evigt kampanjande Burger King. "Ett tecken i tiden", menar Clear Channels David Klagsbrun och Sami Vikback.


Ämnen i artikeln:

Cannes LionsReklamClear ChannelCannes Lions 2019

Medan de flesta analoga medieslag de senaste åren fått se sina medieinvesteringar sjunkar har utomhuskategorin visat en stadig tillväxt. Vid sidan av tv har det utvecklats till det självklara räckviddsmediet.

Men det är inte bara investeringarna som ökat, rörliga skärmar och möjligheten till realtidsanpassningar har gjort att utomhuskategorin även tagit stora kreativa steg.

Under gårdagen presenterades vinnarna i Cannes Lions utomhuskategori. Den stora vinnaren blev årets mest uppmärksammade reklamkampanj, Nike och Wieden+Kennedys "Dream Crazy", som belönades med ett grand prix. De flesta kanske förknippar kampanjen med filmenheten, men att den tog pris även i utomhus ser David Klagsbrun och Sami Vikback, kommunikationschef respektive försäljningsdirektör på Clear Channel Nordics, som ett tecken i tiden. Kategorin har blivit alltmer pr-driven.

– Många utomhusbidrag i Cannes Lions använder mediet som ett lanseringsverktyg för någonting större. Personligen skulle jag säga att det som fastnade på näthinnan från Colin Kaepernick-kampanjen var den bild han själv la upp på sin Twitter, vilket var samma som de använde på sin billboard, säger David Klagsbrun.

Att med relativ lätthet kunna fota en stark billboardtavla har dessutom gjort att utomhuskampanjer lätt får spridning i sociala medier, något som i sin tur kan ger förutsättningar för enorma pr-värden för företaget bakom kampanjen.

I övrigt märker de att man i Cannes Lions har en långt mycket bredare definition än vad vi använder i Sverige.

– Allt som sker i någorlunda offentliga miljöer räknas som utomhus här. Det är alltifrån traditionella billboards till eventytor och tidningskiosker. I min mening finns det få kategorier som har en lika stor kreativ bredd, säger Sami Vikback.

Bland de nominerade bidragen var det en annonsör som stack ut – Burger King. Hamburgerkedjan, som nominerades sex gånger om, har de senaste fyra-fem åren anammat en strategi där man lanserar småkampanjer på löpande band. Ofta är det lokala kampanjer som suttit uppe på ett fåtal tavlor eller ett avgränsat geografiskt område. För att få räckvidd förlitar man sig istället på att kampanjerna är så pass uppseendeväckande att de får digital spridning. Ett exempel är svenska Ingos "Not Big Macs", en kampanj som belönades med både ett brons- och ett silverlejon. Kampanjen var bara synlig under ett par timmar på utvalda restauranger. Ett annat är när Burger King i Mexiko gav billister fast i trafikstockningar möjligheten att via motorcykel få hamburgare utkörda till sig.

– Det är imponerande att ett globalt varumärke som samarbetar med så många byråer lyckas få ihop det i alla länder. Det är definitivt den annonsör som stack ut på årets shortlist, säger David Klagsbrun.

För Clear Channel, som för första gången tävlar i Cannes, blev utomhuskategorin något av en besvikelse. Tillsammans med byrån Prime hade man höga förhoppningar på sin i Sverige prisade "Out of Home"-kampanj, men nomineringarna uteblev. Inför kvällens prisutdelning i mediakategorin har man dock två vinstchanser för samma kampanj.

Nedan följer ett urval av årets nominerade utomhuskampanjer:

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.