söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

V om reklamfritt Stockholm: ”Inget förslag som vi driver”

Publicerad: 19 september 2013, 11:28

Ted Bergdahl, kommunikationschef på Vänsterpartiet.

Ann Mari Engel, vänsterpartistisk ledamot i fullmäktige i Stockholms Stadshus, vill att Stockholm ska vara fritt från gatureklam och har lämnat in en motion om det hela. Förslaget har fått Sveriges Annonsörer att gå i taket och man kallar det ”Ytterst korkat”. Vänsterpartiets centrala kansli uppger dock att man inte driver den frågan.

Ämnen i artikeln:

VänsterpartietAnders EricsonSveriges AnnonsörerReklam

KB

Karl-Johan Byttner


– I dag fylls vårt offentliga rum av ett växande antal reklampelare,  blinkande reklamskyltar och gigantiska vepor med underklädeskampanjer  som skymmer fasaderna. Ett förbud mot utomhusreklam skulle dra ännu fler  besökare till vår vackra stad. Det skulle ge ett budskap om en stad som  prioriterar människornas plats i stadsrummet, säger Ann Mari Engel,  ledamot i fullmäktige, i en kommentar.

Hon menar att det vore bättre om man satte upp offentlig konst i stället för att tapetsera staden med utomhusreklam.

Ann Mari Engel lyfter också fram Sao Paoli i Brasilien som ett föredöme – där har man förbjudit uthomsreklam sedan 2006.

Reaktionen på hennes motion har inte låtit vänta på sig.

Sveriges Annonsörers vd Anders Ericson kallar förslaget ”Ytterst korkat.”
–  Det är ett urbota dumt förslag och jag är övertygad om att de flesta  stockholmare kommer att göra tummen ner. Och vad vore Times Square utan  reklam? Tänk vad härligt med neonskyltar som lyser upp vårt mörka land i  höstrusk och vintermörker, säger Anders Ericson.

Det finns bara ett problem. Ann Mari Engel driver frågan helt utan stöd från Vänsterpartiet från centralt håll.

–  Det stämmer. Det är något som får stå för henne och som du får fråga  henne om, säger Ted Bergdahl, kommunikationschef på Vänsterpartiet.

Hur  ser du på att hon går ut och slår på stora trumman och vill skapa ett  reklamfritt Stockholm när partiet från centralt håll inte driver frågan?
–  Det är som sagt ett förslag från henne och då får du också fråga henne  om sina bevekelsegrunder för det, men vi driver inte frågan från  centralt håll, säger Ted Bergdahl.

Tycker du också att förslaget är korkat?
– Jag kan inte kommentera det, utan det är en politisk fråga och inget för oss på tjänstemannanivå.

Han  berättar dock att partiet även från centralt håll har motionerat om  reklamförbud, men det gäller ett förbud mot könsdiskriminerande reklam.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev