måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Vad händer med WPP om Sir Martin Sorrell skulle tvingas avgå?

Publicerad: 5 april 2018, 11:54

Sir Martin Sorrells WPP omsatte 2016 162 miljarder kronor.

Foto: Eirik Solheim / Wikimedia Commons

WPP:s utredning av vd:n Sir Martin Sorrell har startat spekulationer kring som eventuellt skulle kunna bli hans efterträdare. Samtidigt väcks kritik mot att Sorrell inte gjort bolaget redo för en tid efter honom.

Ämnen i artikeln:

MindshareGroupMReklamPublicis GroupeSir Martin SorrellCohn & WolfeWPP

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Under gårdagen briserade nyheter om att WPP:s grundare och vd Sir Martin Sorrell är föremål för en extern utredning. Utredningen är inledd med anledning av att Sorrell visat på "olämpligt beteende" men det har inte framkommit några mer exakta uppgifter om vad beteendet ska ha bestått i. WPP har själva bekräftat att man genomför en utredning.

Samtidigt rapporteras även att Sorrell misstänks för att ha missbrukat bolagets tillgångar, om än på ett sätt som inte skadat världens största byrånätverk nämnvärt.

En anonym WPP-källa berättar för Campaign att Sorrell stundtals kan vara både "oförskämd och alldelles för rättfram" i sin kommunikation men att han alltid gått att lita på gällande finansiella frågor.

Sir Martin Sorrells advokater har nekat till alla anklagelser.

På den svenska marknaden tillhör byråer som GroupM, Cohn & Wolfe, SCPGrey, Mindshare och Hill+Knowlton WPP-nätverket.

Utredningen och misstankarna har satt igång spekulationer om att Sir Martin Sorrell kommer tvingas att lämna det livsverk han grundade 1985. WPP har i dag omkring 200 000 anställda och omsatte 2016 162 miljarder kronor.

Enligt branschanalytikern Brian Wieser gör det faktum att Sorrell varit med så länge, är så sammankopplad med och och att han byggt bolaget från grunden det väldigt svårt att ersätta honom.

– Det är oklart om det finns någon vd som på ett bra sätt skulle kunna ersätta honom och få tillgångarna inom holdingbolaget att dra åt samma håll, berättar han för Campaign.

En potentiell kandidat, om Sorrell skulle tvingas avgå, skulle enligt Wieser vara digitalbyrån Wunderman Globals vd Mark Read. Enligt Wieser har Read lyckats vända Wunderman Globals ekonomiska situation och har vana att hantera tryck från investerare. Någon solklar kandidat existerar dock inte.

Ketan Patel, fondansvarig på aktieägaren Edentree Investment Management Ltd., har riktat kritik mot hur den 73-åriga vd:n krattat manegen för en eventuell efterträdare.

– I Sorrells fall har han varken identifierat eller satt samman ett managementteam som gör att vi känner oss säkra i att det finns en potentiell ersättare.

Det senaste året har varit tufft för WPP som i sina prognoser för 2018 spådde en obefintlig tillväxt och en vinstmarginal på endast fem procent. När Sorrell meddelade detta föll aktien med 15 procent. De låga tillväxttalen kommer efter att storkunder som Unilever håller ned sina marknadsförings- och kommunikationskostnader och att alltfer mindre varumärken går direkt till Google och Facebook.

Att WPP haft så tufft ekonomiskt, precis som konkurrenten Publicis Groupe, har lett till att Sorrells position försvagats och att hans beteende inte längre kan urskuldas av ekonomiska landvinningar.

Under gårdagen twittrade även Campaignskribenten Jeremy Lee att rykten florerade om att WPP skulle kunna komma att styckas upp då de separata delarna anses vara värda mer än summan av nätverket.

WPP:s ordförande, Roberto Quarta, har i ett uttalande sagt att all verksamhet kommer att fortsätta som vanligt och att varken WPP:s 200 000 anställda eller kunder skulle komma att påverkas av utredningen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev