lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Valentin & Byhrs vd: ”En tuff och kostsam resa”

Publicerad: 12 augusti 2016, 09:08

Magnus Tengby är vd på Valentin & Byhr.

Foto: Andreas Elgstrand

Valentin & Byhrs intäkter har sinat rejält och vinstnivån är nästan nere på noll. Dessutom har de sålt vinstmaskinen Change. Men vd:n Magnus Tengby ser med stor tillförsikt på framtiden.

Ämnen i artikeln:

ReklambyråerValentin & ByhrMagnus TengbyReklam

FT

Fredrik Thambert


I onsdags berättade Resumé hur Valentin & Byhr har tappat en stor del av intäkterna och lönsamheten de senaste åren. Samtidigt sålde de av sin andel i dotterbyrån Change som fortsätter att leverera starka resultat.

I våras tillträdde den mångårige medarbetaren Magnus Tengby som ny vd för Valentin & Byhr. Han menar att problemen började redan 2011.
– Vårt tapp började med att Saab Automobile gick i konkurs. Efter det har vi också tappat några stora kunder samt tidsbegränsade uppdrag. Så funkar vår bransch. Och det är inte så konstigt att vi tappade stora delar av Santa Maria efter 28 år. Snarare fantastiskt att vi hade kvar dem så länge. På några stora kommunala kunder har avtalstiden löpt ut och det är inget vi kan göra något åt. Sedan löpte ett väldigt stort tidsbegränsat Volvo-uppdrag ut, säger han.

– Vi har gått från cirka 110 anställda till runt 65 personer på fyra år. Detta är en resa som är både tuff och kostsam men vi har visat svarta siffror under hela resan.

Samma år köpte investeraren Roberth Emanuelsson in sig i byrån. Sedan dess har han utökat sin andel och äger numera en majoritet av Valentin & Byhr. Flera av de som var med och drog igång Göteborgs-byrån har cashat hem och slutat.
– Jag tycker att det enbart har varit positivt att få in nya ägare. Det har betytt att vi har en stark ekonomisk trygghet och att vi har fått in ny kompetens i bolaget. Jag har full förståelse att grundarna till byrån ville lämna efter ett helt yrkesliv och slutligen göra något annat i livet, säger Magnus Tengby.

Varför är Change så pass lönsamt i förhållande till er?
– Det får du fråga Change om men de har haft en gynnsam kostnadssituation när de suttit hos oss. Det kommer bli mer relevant och jämföra 2017 när bolagen är helt separerade. Sen levererar vi lite olika produkter, men det är helt klart, de är duktiga.

– Vi tror att vi inom något eller några år har en vinstmarginal på cirka 15 procent igen. Men vi får inte glömma en sak, vi har aldrig visat röda siffror på 28 år. Det är nog rätt så unikt för vår bransch.

Hur mycket pengar fick ni för er andel i byrån?
– Det stannar mellan oss och Change, men vi är nöjda.

Hur är läget hos er nu?
– Läget känns riktigt bra. Vår kundlista är fantastisk. Den är jag riktigt stolt över. Vi har även fått in några fina, nya kunder under vår- och sommaren samt vunnit några bra kommunala upphandlingar. Vi har anställt tre nya nyckelpersoner och vi ligger över budget för de första 6 månaderna.

– En annan viktig pusselbit för framtiden är att trots att vi har minskat personalstyrkan så har vi sänkt medelåldern på personalen. Men det viktigaste av allt, stämningen på byrån är grym.

Vad är din plan för att vända utvecklingen?
– Faktum är att vi redan har vänt utvecklingen. Idag är vi en mycket konkurrenskraftig, modern byrå som är smart rustad för framtiden. Det här är det roligaste jag hittills har gjort i mitt yrkesliv.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev