Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Valentin & Byhrs vinstras efter försäljningen av Change

Publicerad: 10 augusti 2016, 12:36

Ledningen för Change valde att köpa loss Valentin & Byhrs andel i våras.

Foto: Pressbild

Valentin & Byhrs omsättning minskar kraftigt och vinsten är i princip utraderad. Den forna dotterbyrån Change står i princip för hela fjolårets resultat.


Ämnen i artikeln:

Change

Valentin & Byhr har tidigare ägt en tredjedel av retailbyrån Change, men i slutet av maj meddelade parterna att de går skilda vägar. Nu visar de färska boksluten hur läget ser ut för de båda byråerna, och det är lätt att konstatera att det forna dotterbolaget har den klart starkaste utvecklingen.

Under 2015 ökade Change omsättning till 52 (46) miljoner kronor. Byråintäkten ökade också till 38 (32) samtidigt som vinstnivån är fortsatt hög. Förra året uppgick röresleresultatet till 9,3 (8,2) miljoner kronor. I årsredovisningen är tongångarna positiva:

"Det känns som att vi upprepar oss när vi säger att det nya året ser ut att innebära nya, roliga och spännande utmaningar. Vi satsar hårt för att bli en av Nordens ledande byråer".

De berättar också att de tagit över den mångåriga Valentin & Byhr-kunden Santa Maria.

För den tidigare koncernkollegan är trenden den rakt motsatta. Under 2015 föll omsättningen i Valentin & Byhr reklambyrå till 65 (95) miljoner kronor. Byråintäkten minskade till 52 (67) miljoner och rörelseresultatet stannade på blygsamma 409.000 kronor, jämfört med en miljon året innan. Den som blickar ännu lite längre bakåt noterar att Valentin & Byhr gått från en lönsamhet över 10 miljoner kronor per år till nära nollstrecket.

"Bolaget står inför stora framtida utmaningar då hela branschen idag succesivt ställer om sig för ny teknik och nya mediekanaler. Detta kan kortsiktigt påverka vårt resultat kommande åren, men kommer långsiktigt att stärka oss som en ledande aktör av dessa tjänster" skriver de i sin årsredovisning.

I bokslutet för Valentin & Byhr Holding blir tappet ännu mer dramatiskt eftersom Change intäkter inte räknas med från och med fjolåret. Omsättningen går från 140 till 65 miljoner kronor och rörelseresultatet faller från drygt 9 miljoner till 269.000 kronor. Men eftersom de fortfarande ägde en tredjedel av Change under 2015 får de in 3 miljoner av deras vinst, vilket utgör i princip hela resultatet på sista raden.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Change

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.