Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Vann 100-wattare kort efter lansering – så funkar bedömningen

Publicerad: 30 november 2018, 13:21

I går vann Åkestam Holst och Arla kategorin konsument kampanj i 100-wattaren. Medan de övriga nominerade var från 2017 så lanserades "Bara mjölk smakar mjölk" i augusti, hur funkar det?


Ämnen i artikeln:

ArlaÅkestam Holst100-wattarenReklam

Under gårdagskvällen arrangerade Sveriges Annonsörer för 28:e året i rad tävlingen 100-wattaren, tävlingen som belönar reklamkampanjers effektivitet.

Jurygrupperna ses vid två tillfällen, den första gången för att bara diskutera kampanjerna ur effektsynvinkel medan de vid det andra tillfället diskuterar både effekt och kreativitet.

I år tog Åkestam Holst och Arla hem kategorin konsument kampanj med Nord DDB/Delicato och King/Cancerfonden på andra respektive tredje plats.

Medan både Nord DDB:s "Delicatoasken" och Kings "Minns det som i går" lanserades 2017 har dock Åkestam Holsts kampanj "Bara mjölk smakar mjölk" bara några månader på nacken. Kampanjen lanserades i augusti i år.

Att de tre kampanjerna rullat så olika länge gjorde att några under gårdagskvällen ställde sig frågan om det verkligen gick att jämföra de tre bidragen, och om man kan få ut tillförlitliga effektsiffror från en i sammanhanget så färsk kampanj.

Juryarbetet leddes av Johan Åhlén, brand director på Scandic.

– Det är givetvis en svår bedömning, berättar han.

Vidare frågor hänvisar han till Sveriges Annonsörers vice vd Ulf Hermansson Samell.

I casebeskrivningen för "Bara mjölk smakar mjölk" skriver Åkestam Holst och Arla att hela 62 procent av svenskarna sett kampanjen, att tänkbarheten att dricka mjölk ökade med 13 procent, att preferensen för mjölk före andra alternativ ökade med 106 procent samt att försäljningskurvorna för mjölk för första gången på länge pekade uppåt.

Och Sveriges Annonsörer ser själva inga problem med att jämföra kampanjerna, trots att de rullat olika länge.

– I varje jurygrupp sitter det med en analytiker just för att kunna granska siffrorna och vi litar helt och fullt på att jurygrupperna gör rätt bedömning. Jag ser inga problem med det överhuvud taget, berättar Ulf Hermansson Samell.

En som länge intresserat sig för reklamens effekt är Mats Rönne, senior strateg på Pyramid. Han menar att det visserligen är lite knepigt att jämföra de olika kampanjerna, men att det i Arlas fall inte borde vara några problem.

– Det beror alltid på vilken typ av effekt man tittar på. I Arlas fall är det ju en kampanj för dagligvaruhandeln och där man kan relativt snabbt se på försäljningssiffrorna vilket utslag en kampanj har fått, berättar han.

Som jämförelse pekar han på att ICA och King för några år sedan tog hem en 100-wattare med en veckokampanj för falukorv. Och försäljningen av falukorv hade under den veckan skjutit i höjden.

– Det finns aldrig några generella regler för hur man bedömmer bidrag, man får titta på det från case till case och se vilka kategorier de rör sig inom, säger Mats Rönne.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.