Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Vardagsproblem och ”HannaPee” ska få fler högstadielever att intressera sig för matematik

Publicerad: 25 november 2019, 09:55

Foto: Kevin Ambervill

Hanna ”HannaPee” Persson, Teknikföretagen och Volontaire ska få fler högstadieelever att få upp ögonen för matematik och på så sätt höja antalet ansökningar till teknikrelaterade gymnasieprogram.


Ämnen i artikeln:

VolontaireTeknikföretagen

Under 00-talet har de svenska grundskoleelevernas sjunkande skolresultat varit en omdebatterad fråga. Värst har utvecklingen varit inom naturkunskap och matematik, två kunskapsområden där det råder brist på arbetsmarknaden. Tidigare har Skolverket konstaterat att eleverna varken förstår matematik eller vad de kommer ha för användning av den.

Branschorganisationen Teknikföretagen, som representerar över 4000 medlemsföretag, har de senaste åren jobbat tillsammans med Volontaire för att öka själva intresset för matematik- och teknikämnen för att få in fler på teknikrelaterade gymnasieprogram. Tidigare har man bland annat samarbetat med Therese Lindgren för att locka fler tjejer till teknikprogrammet.

Nu släpper man ytterligare en contentliknande webbserie. ”Vi räknar på det!” programleds och producerats av bloggaren/influencern Hanna ”HanaPee” Persson och har som mål att öka högstadieelevers intresse för matematik.

– Vi vet att många elever upplever ängslan inför matematiken och det är inte alltid så enkelt att förstå vad man ska med matten till. Med serien vill vi tillgängliggöra och avdramatisera matten och visa att det går att göra rolig matematik. Förhoppningsvis kan vi stötta och inspirera både elever och lärare med materialet. Mattelärarna har en väldigt viktig uppgift och vi vill bidra på det sätt vi kan, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen, i ett pressmeddelande.

I serien kommer man använda sig av vardagsproblem för att illustrera hur stor användning man har av goda mattekunskaper. Det kan handla om alltifrån hur lång tid det tar att komma över ett ex till att använda kunskaperna för att avgöra om man ska klippa lugg eller inte.

– Det finns många saker som skapar ångest kring matte. Dels anses inte ämnet ha så mycket med verkligheten att göra, och det klassiska sättet att jobba med matte där man räknar tal i en mattebok gör det väldigt lätt att jämföra sig med andra i klassen. Genom att räkna på ungdomars vardagsproblem kan man dels göra matten relevant men också skapa förutsättningar för att ha resonemang och diskussion kring matten, fortsätter Fanny Svensson, copywriter på Volontaire.

Serien kommer att visas på Youtube och i sociala medier. Teknikföretagen kommer även erbjuda relaterat material för de lärare som vill använda det i sin undervisning.

Arbetsgrupp:

Byrå: Volontaire

Kundansvarig/projektledare: Elin Thunblom

Produktionsledare: Sanna Tidbeck/ Sofia Orrheim

Copywriter: Fanny Svensson

Art Director: Klaudia Klang

PR: Sofia Eddelid

Teknikföretagen, uppdragsgivare

Elin Östblom, ungdomskommunikatör

Li Ljungberg, kompetensförsörjning

Produktion och programledare: Hanna Persson

Regissör: Isabell Berglund
DOP: Kevin Ambervill

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

VolontaireTeknikföretagen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.