Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Varslen inom kommunikation nästan tredubblades i mars

Publicerad: 31 mars 2020, 09:18

När Arbetsförmedlingen i går presenterade statistik över hur många som varslats i mars var det tydligt att coronakrisen slagit hårt mot anställda i kommunikationsbranschen.


Ämnen i artikeln:

ArbetsförmedlingenKommunikationsbranschen

Det var vid en pressträff under måndagen som myndigheten lade fram varselstatistik för perioden 1 mars till 29 mars. Totalt sett har 36 800 arbetstagare varslats om uppsägning under månaden.

LÄS MER: Facket: ”Vi får oroliga signaler från byråerna”

För informations- och kommunikationsbranschen är siffran 1748. Tendensen att arbetsmarknaden var vikande kan man tydligt se redan i februari månad då 670 personer varslades i branschen. I mars 2019 var motsvarande siffra 109 personer. Siffrorna innebär att över 2500 personer har varslats i kommunikationsbranschen redan under årets tre första månader.

En rad faktorer gör kommunikationsbranschen extra känslig för situationer av avstannad marknad som coronakrisen innebär. Det är en konjunkturkänslig bransch som erbjuder tjänster som många företag traditionellt sätt är villiga att se över i ett tidigt skede när det uppstår en konjunkturssvacka. Den karaktär av kris som spridningen av det nya coronaviruset har innebär dessutom en kontext som många varumärken drar sig för att annonsera i. 

– Det kunde vi till exempel se under finanskrisen, då många fick lämna sina jobb på de privatägda kommunikationsbyråerna. Den situation vi befinner oss i nu är på många sätt likadan och ser dessutom ut att bli ännu värre. Vi får ganska dystra signaler från byråerna och från våra medlemmar på dem, sade fackförbundet DIK:s ordförande Anna Troberg till Resumé i förra veckan.  

 

Så har varslen ökat i kommunikationsbranschen

mars 2020: 1748
februari 2020: 670
januari 2020: 113

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.