Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Varumärkeschefen om mardrömmen

Publicerad: 20 september 2013, 08:06

Anne Liljeroth ville vara perfekt med strålande karriär, familj, hus och vänner. Hon sänktes av en utmattningsdepression. I dag mår hon bra.

För tio år sedan var Anne Liljeroth varumärkeschef på telekombolaget 3. Hon ville vara perfekt och slet så hårt med karriär, familj, hus, ambitioner och vänner att hon gick in i väggen och drabbades av svår depression. Nu är hon bokaktuell med romanen "Bara människor", samtidigt som Resumé som av ett sammanträffande startat initiativet #baramänniska.


Ämnen i artikeln:

Nina Åkestam#baramänniska

Anne Liljeroth beskriver sig som ”en typiskt duktig flicka, som flyttade till Stockholm och ville visa världen vad jag kunde”.

Hon var med och startade upp 3 för tolv år sedan. Bolaget växte ofantligt snabbt. Anne Liljeroth var nummer 27 in i företaget, när hon sa upp sig två år senare  fanns 700 anställda.

Tempot var ursinnigt och det var ständig tävling mot bolagets expansiva verksamheter i andra länder.

– Det var en hets utan dess like från många olika håll. Det var slängigt och flängigt, man fick aldrig börja jobba strukturerat ordentligt. Jag hade barn och familj att ta hänsyn till och hade svårt att hantera alla bollarna i luften, säger Anne Liljeroth.

Efter en tid var hon så nedbruten att hon knappt hade något immunförsvar. Hon blev ofta sjuk. Sedan tog det tvärstopp.

– Jag kunde varken tänka eller läsa och var jättetrött. Cellerna i huvudet slutade att ha kontakt med varandra – det var en mardröm.

Anne Liljeroth hade drabbats av en utmattningsdepression – hon kunde inte hantera vardagen.

– De första tre veckorna grät jag. Och när jag inte grät sov jag. Jag kunde sova 14 timmar per dygn.

Hon fick hjälp av företaget med företagshälsovård och andra insatser, och som tur var hade Anne Liljeroth många goda vänner som stöttade henne och gav henne tips, även om hon inledningsvis värjde sig från det och blev irriterad. Det är ofta så det fungerar i depressionstillstånd.

Hon började gå hos en rehabläkare samt psykolog och började ta hand om sig själv, vilket hon inte hade gjort på flera år. Massage och zonterapi hjälpte henne framåt.

Samtidigt som det blev bättre skämdes Anne Liljeroth för att hon inte hade klarat sin "uppgift" på jobbet.

Under den perioden genomfördes en omorganisation i 3:s ledning.

– Många av cheferna sades upp och då gick jag in och sa "ni får gärna säga upp mig också".

Anne Liljeroth började leta efter något roligt att fylla tiden med och fann efter ett tag skrivandet. Det stärkte henne.

– Jag fick ur mig saker på papper. Det var en helt ny värld som öppnade sig.

Parallellt startade hon egen konsultverksamhet som hon ägnar sig åt än i dag.

Nu har hon debuterat med boken "Bara människor". Den handlar om hämnd och upprättelse – om en kvinna som flyttar hem till sin hemstad från tuffa, hårda Stockholm. Hon söker lugn, ro och stillhet. Samtidigt är hon upprörd över saker från sin ungdom.

– Hon börjar göra upp med sitt förflutna, men det går inte riktigt som hon har tänkt sig, säger Anne Liljeroth om handlingen.

– Vi människor har problem allihop. Problem som vi försöker lösa på olika sätt, därav titeln ”bara människor”.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Nina Åkestam#baramänniska

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.