Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Varumärkeskris för Toyota: Sammankopplas med IS

Publicerad: 7 oktober 2015, 07:34

Toyotas pickups syns ofta på bilder och filmer med IS krigare. Nu har varumärket hamnat i blåsväder.


Ämnen i artikeln:

VarumärkenToyotaIS

Toyotas modeller Hilux och Landcruiser är populära. Men nu har de blivit det i fel kretsar. Terrororganisationen IS är nämligen flitiga användare av det japanska varumärket vars bilar vid många tillfällen har synts i propagandafilmer.

Det har fått amerikanska myndigheter att höja ögonbrynen, och nu har de bestämt sig för att granska varför IS tycks ha så lätt att komma över bilarna.
– Tyvärr har Toyota Landcruiser och Hilux nästan blivit en del av IS varumärke, säger Mark Wallace vid den ideella organisationen Counter Extremism Project till ABC News.

Han menar att bilarna är viktiga redskap i organisationens krigsföring.
– IS har använt de här fordonen i strider, terrordåd och liknande. Och i nästan alla deras filmer så visar de upp en flotta, en konvoj, av Toyota-fordon och det är väldigt oroande, säger Mark Wallace.

Toyota har svarat genom ett uttalande där de säger att de inte ha vetskap om någon återförsäljare som säljer bilar till IS. Men om någon sådan dyker upp kommer de att "agera omedelbart". Enligt biljättens policy säljer de inte fordon till köpare som kan misstänkas använda dem för "paramilitära aktiviteter eller terrorism", enligt kommunikationschefen Ed Lewis.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

VarumärkenToyotaIS

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.