Reklam
Västeråsbon är med och utvecklar branschens nya snackis
Publicerad: 11 januari 2018, 12:08
Mot slutet av 2017 var sajters implementation av ads.txt-filen en av den digitala annonsbranschens stora snackisar. Med i gruppen som utvecklat teknologin sitter Västeråsbon Jan Winkler.
Problemet med Adfraud och fejkad trafik till sajter är något som i och med den ökande programatiska handeln lyfts allt oftare inom den digitala annonsbranschen. När Financial Times förra året testade att släcka ned all annonsering på sin sajt under en timme upptäckte de att fler än 20 SSP:er fortfarande påstod sig kunna erbjuda annonsvisningar på sajten. 10 av dem påstod sig kunna erbjuda videoannonsvisningar, något som Financial Times inte ens säljer programatiskt. Den fejkade annonshandeln antas omsätta 1,27 miljarder dollar om året och många av publicisterna är rädda att dra SSP:erna till rätten på grund av rättegångskostnader.
Arbete för ökad tilltro och transparens är två frågor som digitala marknadsförare spått ska komma att dominera 2018.
Förra året introducerade branschorganisationen International Advertising Bureau (IAB) användningen av ads.txt i sina rekommendationer för publicister inom den digitala annonsindustrin. Tekniken, som bygger på att publicister lägger till alla de aktörer (SSP:er) som har rätt att sälja annonsvisningar på deras sajter i en .txt-fil, är relativt simpel och bygger på den tidigare branschstandarden robots.txt. En potentiell annonsköpare (DSP) kan då gå till exempel Aftonbladets eller Dagens Nyheters ads.txt-sajter för att se om SSP:n är godkänd av den berörda sajten eller om den erbjuder fejkade annonsvisningar.
En av de som varit med och utvecklat tekniken tillsammans med IAB är Västeråsbon Jan Winkler som jobbar på adtech-bolaget AdSpirit.
– Även om tekniken fortfarande inte är helt färdig är det en enkel teknisk lösning på ett stort problem och stora spelare som AppNexus och Google har hoppat på projektet. Hittills har cirka 100 000 domäner världen över implementerat tekniken, berättar han för Resumé.
Sverige är ett land som legat i framkant i implementeringen och enligt en studie från IAB hade 8,9 procent av alla svenska sajter implementerat tekniken i mitten på november 2017. Enligt en amerikansk studie hade 20 procent av USA:s 3000 största publicister infört tekniken i december 2017.
– Det är så klart lättare för ett litet land som Sverige att få en hög ratio än för ett land som USA men Sverige och de övriga nordiska länderna brukar ligga i framkant när det gäller ny teknik och standarder.
Hur har feedbacken från publicisterna sett ut?
– Blandad. Problemet med stora sajter är att de ofta jobbar med en mängd olika partners där alla, inklusive varje säljare och återförsäljare, måste finnas i filen. I slutet av december förklarade AOL att just det här var anledningen att de inte implementerat tekniken, de var rädda att en ofullständig lista skulle leda till minskade intäkter, berättar Winkler som också menar att videotunga sajter oftare är utsatta för adfraud på grund av en högre annonskostnad, säger Jan Winkler.
Jan Winkler tror att det bara är en tidsfråga innan nätverken och SSP:er endast kommer att ta in sajter som har en ads.txt-fil kopplad till deras domän.
– Mindre publicister har inte riktigt samma behov av en ads.txt-fil då de jobbar med färre partners. Det är heller inte speciellt troligt att alla sajter kommer att implementera tekniken men att Google har 100 000 sajter anslutna säger ändå något, berättar Winkler.
Under de kommande veckorna kommer Resumé Insikt att publicera en granskning av problemet med ad fraud och en större genomgång av ads.txt-initiativet. Håll ögonen öppna på Resume.se.