Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Vattenfall och Volvo gör bil tillsammans

Publicerad: 1 mars 2011, 08:35

Idag visas för första gången resultatet av samarbetet mellan Volvo och Vattenfall på bilmässan i Genéve – en Volvo V60 Plug-in hybrid.


Ämnen i artikeln:

VolvoVattenfallLinus Almqvist

Foto: Volvo/Vattenfall

Vattenfalls allra första bil är tänkt att ge sina kunder valmöjligheter.

Bilen kan exempelvis köras på el upp till 50 kilometer på en laddning. Det ska vara tillräckligt för att åka till jobbet, handla och köra hem där man ansluter till vägguttaget. En full tank på el kostar ungefär 15 kronor.

Som hybrid släpper den bara ut 49 g CO2 /km, vilket är under gränsen för en miljöbil och för den som vill kan man med ett knapptryck förvandla bilen till ett kraftpaket med runt 300 hästkrafter.

– Samarbetet med Volvo har vi haft i två år men det tar lång tid att utveckla och få fram en färdig bil. Vi är väldigt stolta över resultatet, säger Vattenfalls marknadsdirektör Linus Almqvist.

Hur ser intresset ut?
– Vi hoppas att det finns ett stor intresse men man kan aldrig vara säker. Vi verkar för att det ska finnas ett miljöalternativ på marknaden och vi har märkt att det finns ett sug efter elbilar som är "normala" och som ser ut som vilken bil som helst. Det är där Volvo kommer in i bilden och gör ett kanonjobb.

Har ni fler projekt på gång tillsammans?

– Det här är det första vi gör tillsammans på elbils-sidan men vi har ett långssiktigt samarbete.

Under 2012 kommer bilen att komma ut till försäljning.

Malin Carlehäll

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.