Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Växande förluster bakom Nakeds nedläggning

Publicerad: 9 juli 2013, 13:21

Johan Falk och Fredrik Svensson när det begav sig.

Foto: Björn Elgstrand.

UPPDATERAD. I våras stod det klart att Naked läggs ned i Sverige, trots att siffrorna dittills visat på vinst. Men i den senaste årsredovisningen framgår att läget var det motsatta. Byråns intäkter sjönk och förlusten uppgick till sju miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Fredrik SvenssonJohan Falk

Nakeds senaste årsredovisning sträcker sig över det brutna räkenskapsåret 1 juli 2011 till 30 juni 2012. Men den inkom inte till Bolagsverket förrän i slutet av april, vilket är nästan två månader efter att Resumé kunde berätta om nedläggningen.

Siffrorna visar en verklighet som ditintills inte var kommunicerad. Under det förlängda verksamhetsåret 2010/2011 (16 månader) omsatte Naked 53 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 8,6 miljoner kronor.

Men under det nästkommande året vände utvecklingen dramatiskt.   2011/2012 omsatte byrån endast 17,3 miljoner kronor och gjorde nu ett rörelseresultat på -7 miljoner kronor.

I höstas berättade Resumé att Johan Falk och Fredrik Svensson, duon som grundade Stockholmsbyrån, lämnade.
– Tajmingen att lämna Naked är rätt, men det var ett svårt beslut som har växt fram. På många sätt känns det tråkigt att sluta, sa Johan Falk till Dagens Media.

I förvaltningsberättelsen står det att läsa sanningen bakom nedläggningen:

"I oktober  2012, tre månader efter räkenskapsårets slut, entledigades verkställande direktören Johan Falk samt styrelseledamöterna Stephen Gatfield, Paul Allen och Fredrik Svensson (...) Verksamheten har fortsatt att utvecklas negativt och ägaren har löpande tillfört kapital för att täcka förlusterna. På grund av den negativa utvecklingen, har ägaren beslutat att verksamheten skall avvecklas".

Medeltalet anställda på Naked var 14 (8) stycken under det senaste räkenskapsåret.

Revisorn konstaterar att skatter och avgifter vid flera tillfällen har betalats in för sent, men att det inte har orsakat bolaget någon skada utöver räntekostnader. Han skriver också att årsredovisningen inte har upprättats i tid för att hålla årsstämma sex månader efter räkenskapsårets utgång.

UPPDATERING: Johan Falk och Fredrik Svensson fick inte sparken, som verksamhetsberättelsen ger sken av. Deras earn-out-kontrakt gick ut, och därefter sade de upp sig.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Fredrik SvenssonJohan Falk

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.