Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Vd får gå trots vinst

Publicerad: 1 september 2010, 14:25

Projectors vd, Calle Görman, har fått sluta som vd med omedelbar verkan:
– Vi har prövat externa vd:ar en tid och inte nått tillräckligt bra resultat. Så det är dags att gå tillbaka till en ägarledd struktur, säger Jesper Wahlström, delägare och ny vd i Projector.


truetrue2020-08-20T16:40

Calle Görman har varit vd för webbyrån i cirka 15 månader. Bokslutet kris­året 2009 visar en vinst på nära 450 000 kronor, vilket är i nivå med året före. Samtidigt steg nettoomsättningen från nära 15,6 miljoner kronor till runt 21 miljoner kronor. Ändå har alltså Calle Görman fått sluta som vd:
– Det finns inga oegentligheter. Jag tror att det är svårt att göra snygga avslut, och vi såg flera fördelar med en snabb förändring, säger Jesper Wahlström.
– Om man får gå med en gång brukar det vara förenat med kraftigt försämrat resultat eller rejält kundtapp, men något sådant har inte inträffat. Så det är klart att jag blev förvånad, säger Calle Görman.

Projector registrerades som företag 1993 och är en av Sve­riges äldsta webbyråer. Redan från början hade företaget en ägarledd ledning. Sedan köptes det av tyska Kabel, men medan dotcomåren drabbade Kabel hårt klarade sig Projector i Stockholm väl.

Efter att den ursprungliga äga­ren valt att lämna företa­get köpte fem personer, där­ibland Jesper Wahlström, loss byrån. I dag finns totalt sex delägare:
– Vi har haft externa vd:ar en tid och vi tycker inte att det har fungerat tillräckligt bra. Därför går vi över till att vara en ägarledd byrå där jag blir vd för ett tag framöver. Sedan får vi se, säger Jesper Wahlström.

Då Calle Görman tillträdde som vd blev han också erbjuden att bli delägare, men han valde att avvakta:
– Min inställning är att man inte gifter sig med en gång, utan först ser att man lirar bra ihop, säger Calle Görman.

Men enligt Jesper Wahlström har delägarfrågan inte bidragit till beslutet:
– En orsak har varit att vi har haft olika åsikter om hur Projector ska formera sig i framtiden. Vi har i samråd valt att gå skilda vägar, säger Jesper Wahlström.

Exakt vilka villkor som gäl­ler för uppsägningen vill Jesper Wahlström inte gå in på. Men såväl kunder som medarbetare har informerats om att Calle Görman lämnar:
– För kunderna är det business as usual som gäller, säger Jesper Wahlström.

Samtidigt som Projector blir ägarlett satsar företaget på en extern styrelseordförande. Man har redan ett par namn att välja mellan, men vill inte gå ut med vilka. Därmed är också planen att Jesper Wahlström ska avgå som styrelseordförande i Projector.

Projectors största kund är Samsung. Före sommaren stod det klart att Garbergs hade fått Samsung. Jesper Wahlström hoppas på att ett samarbete med Garbergs ska bli lika fruktbart som då man har jobbat med Åkestam Holst kring Scandic.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.