Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Vi arbetsgivare måste ta tag i frågan”

Publicerad: 19 september 2013, 12:42

Roland-Philippe Kretzschmar.

Foto: Pressbild.

Roland-Philippe Kretzschmar, vd på hälskommunikationsbyrån MNML Agency och ordförande i tankesmedjan Future Health Lab, menar att arbetsgivarna måste gå ihop och diskutera hur man kan modernisera synen på vad en anställd behöver för att må bra. – Idag mäts oftast bara sjukfrånvaro som ett mått på hur bra företaget mår, men här finns det en rad fler parametrar att tillgå, säger han med anledning av Resumés initiativ #baramänniska.


Ämnen i artikeln:

Roland-Philippe Kretzschmar#baramänniska

Resumés initiativ #baramänniska har fått positivt gensvar av läsarna.

Resumé ringde upp Roland-Philippe Kretzschmar för att höra vilka tankar han har kring ”supermänniskaidealet” samt psykisk och fysisk ohälsa i branschen.

Det här är en bransch där man ska vara så framgångsrik som möjligt – inte bara på jobbet utan även i familjelivet och fysiskt med träning och yta. Hur påverkar det människor att sträva mot det så intensivt?

–      För att citera Dr Clas Malmström, framstående läkare som specialiserat sig på stress "I Sverige är vi inte så intresserade av att må bra, snarare av att inte må dåligt". Dock sker det en förändring i samhället just nu och den hälsotrend som vi just nu ser kan förhoppningsvis förändra vårt beteende för generationer framåt.

Enligt Roland-Philippe Kretzschmar bygger "framgång" ofta på förväntningar, såväl från omgivningen som från en själv.

–      Men det går inte att jämföra kollektivt, utan man måste respektera att för en person kan ett Ironman vara ett högst realistiskt mål och en givande utmaning, medan för någon annan kan det som skapar en känsla av välbefinnande vara att ta sig loss och gå på bio med sin sambo en kväll efter jobbet. Fel sorters förväntningar skapar negativ stress, och här blir det helt plötsligt mer komplicerat.

Roland-Philippe Kretzschmar menar att negativ stress gör att små problem lätt blir oproportionerligt stora vilket även kan leda till att man blir handlingsförlamad. Detta medan positiv stress, som är utvecklande för oss som människor, är en konsekvens av balansen mellan ansträngning och återhämtning.

– Positiv stress handlar mycket om att vara peppad av de utmaningar man står inför samt att man har förmågan att stänga av och fylla på batterierna igen. Och får att hitta den positiva stressen måste man vara överens med sig själv om vilka värderingar som är viktiga, säger Roland-Philippe Kretzschmar.

Om fler började bli mer transparenta och berätta om hur de mår, vad skulle branschen vinna på det?
– Kärnfrågan i den här typen av debatt borde dock vara; vad vill man som individ få ut av livet? Och här är hälsa en viktig faktor, för med god hälsa så får man de resurser som krävs för att leva ett friskt och aktivt liv.

Som anställd så är det viktigt att dels följa sin inre kompass, men även att verka på en arbetsplats där man har tydliga mål och realistiska krav, vilket inte alltid är en självklarhet. Och som arbetsgivare är det extremt viktigt att inte skapa en kollektiv hälsostrategi där exakt samma mål gäller för alla medarbetare, för det säger ju sig självt att alla har olika värderingar och förutsättningar.

Rent generellt, vad tycker du behöver åtgärdas. Vad kan man göra mer konkret för att koma tillrätta med ohälsan i branschen?
–      Först och främst så måste hela branschen, det vill säga branschorganisationerna, branschtidningarna, byråerna och även beställarna göra en rejäl genomlysning av hur vi mår – på riktigt. Vi kan börja med att göra en undersökning där vi tittar på vårt beteende vad gäller kost, alkohol/droger, motion och sömn. Förmodligen kommer det finnas en diskrepans mellan hur verkligheten ser ut och undersökningens resultat eftersom man ofta vill försköna sin egen självbild. Men det kommer i alla fall ge oss en indikation.

Roland-Philippe Kretzschmar hävdar att vi måste våga ha en öppen, förlåtande, diskussion kring bruk och missbruk i vår bransch.

–      Vi måste rannsaka oss själv och försöka punktera hål på myten att alkohol och droger är bra för kreativiteten. Vi måste även försöka belysa hur viktigt det är att förstå hälsans ursprung och de beteendemönster som krävs för att man ska skapa sig goda förutsättningar för att hälsosamt liv. För annars kommer vi bara fastna i hitta vägar för att behandla symptomen och inte gå till roten med hur vi faktiskt sår nya frön.

Han efterlyser krafttag från företagsledningarna.

– Vi som arbetsgivare gå ihop och diskutera hur vi kan modernisera synen på vad en anställd behöver för att må bra. Idag mäts oftast bara sjukfrånvaro som ett mått på hur bra företaget mår, men här finns det en rad fler parametrar att tillgå. Och med friska, starka och friska medarbetare så får vi ett roligare arbetsklimat, mer kreativitet och därmed även ökat resultat. Eller framgång om du vill.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.