Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Reklam
Publicerad: 22 April 2014, 10:45
Ingos kreative chef, Björn Ståhl, är förvånad över att byråns omtalade kampanj ”Dill” för Lidl endast har fått en nominering i Guldägget – kampanjen handlade om en lyxkrog som visade sig laga mat med Lidls produkter.
– Det här kallas prankvertising utomlands och bedöms precis som all annan reklam på sin koppling till varumärket. Jag tycker att det är viktigt att vi har samma bedömningsgrunder i Sverige som i utlandet och att vi inte har egna regler. Då blir konsekvenserna att vi blir en b-nation.
Några av årets mest omtalade kampanjer är F&B:s Tommy Nilsson-kampanj ”Black”, Shouts påhittade Size Zero-butik ”Miss Skinny” för Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, och Ingos ”Dill”-kampanj för Lidl.
Endast ”Dill” har fått en nomering i Guldägget.
Tidigare idag menade F&B:s stjärncopy Anna Qvennerstedt att man i Sverige verkar dra alla prank-kampanjer över en kam.
– Jag håller med henne om att debatten är sned och lite konstig i Sverige. Man borde snarare bedöma vad som faller innanför ramen för det moraliska och god smak och vad som faller utanför, säger Björn Ståhl.
Han hävdar att ”Dill”-kampanjen har fått extremt mycket uppmärksamhet i utlandet och känner sig förvånad över att den endast har fått en nominering i Guldägget.
– Den har gått väldigt bra i utlandet, men Guldägget har gjort sin bedömning och det får man väl acceptera och titta på andra tävlingar i stället, säger Björn Ståhl.
Varför tycker du inte att ”Dill” faller utanför gränsen för vad som är moraliskt försvarbart?
– För det första så lanserade vi något som verkligen fanns. Det fanns en restaurang med en Guide Michelin-kock som lagade riktig mat. Det är en jäkla skillnad på det och att sätta upp en hemsida och göra något kul med det, säger Björn Ståhl.
Karl-Johan Byttner