onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Vi gör det här för våra barn – inte för att vinna lejon i Cannes"

Publicerad: 20 juni 2019, 17:46

Johan Pihl och Mathias Wikström har jobbat tillsammans i snart 25 år.

RBK, Johan Pihl och Mathias Wikström hade hoppats på framgångar i Cannes. När de dök upp var det dock inte i den kategori de hade förväntat sig. Förklaringen till framgångarna är samarbete, inte bara mellan dem själva utan de hundratals människor som varit inblandade i DO Black-projektet.

Ämnen i artikeln:

Cannes LionsCannes Lions 2019RBKReklam

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


RBK:arna Johan Pihl och Mathias Wikström äntrar hotellet Majestics lobby med ett leende som inte går att sudda ut. Duon, executive creative director respektive medgrundare, har kvällen innan informerats att de vunnit sitt tredje grand prix på fyra år. De tidigare har naturligtvis betytt otroligt mycket, men det här känns lite extra. Och det kom dessutom i en kategori de knappt hade tänkt på.

DO Black var nominerat i innovationskategorin, den kategori där de själva trodde de hade störst vinstchans. Eftersom Mathias Wikström satt i juryn och Johan Pihl lagt otal timmar på att förbereda sig inför pitchen hamnade nomineringen i creative ecommerce i skuggan.

– Det var fantastiskt att få ett brons i innovation men vi hade också väldigt höga förhoppningar på den kategorin. Vi var fullkomligt oförberedda när vi fick beskedet men ju mer vi tänkt på det sedan dess har vi insett att DO Black linjerar perfect med creative ecommerce, säger Johan Pihl.

De två har jobbat tillsammans i olika konstellationer i snart 25 år. Och sedan de för några år sedan pushade varandra till att utbilda sig vidare har framgångarna kommit på löpande band. Först ut var Natalia-project som utbildar och skyddar de som jobbar för mänskliga rättigheter i diktaturer.

– Det inledde en ny era för oss där vi lyckats addera ett affärsperspektiv, långsiktighet och en vilja att skapa räckvidd längre än vad kommunikationen i sig räcker, säger Mathias Wikström.

De två attribuerar DO Blacks framgång till samarbete, både mellan dem själva men också mellan alla de partners som varit involverade. Totalt rör det sig om hundratals personer från FN, Mastercard, RBK, Doconomy, Making Waves och Hill+Knowlton.

– Det handlar om att ifrågasätta gamla dogmer om hur man bedriver sin verksamhet. Både Mastercard och FN:s klimatsekretariat trodde nog det var omöjligt att de två skulle sätta sina logotyper bredvid varandra på en gemensam produkt, säger Johan Pihl.

När de får höra att en av jurymedlemmarna som till vardags jobbar för Amazon sagt att hon kommer visa projektet för Jeff Bezos ryser de.

– Det är exakt där vi vill vara. Förhoppningsvis leder det här priset till ytterligare exponering som i sin tur leder till att fler hoppar på tåget. Vi har utvecklat det för att det ska vara skalbart och applicerbart i vilken kontext som helst, säger Johan Pihl.

DO Black samlar på många sätt flera pågående trender, både utanför och inom kommunikationsbranschen. Det är ett projekt där en rad aktörer samarbetat och där konsumenterna får makten att påverka företag som i sin tur vill ställa om sina verksamheter till att bli mer hållbara.

– Så fort ett företag inom en kategori börjar redovisa sin påverkar kommer det att sätta press på andra. Nästa steg blir att de måste tävla i att sänka sin klimatpåverkan. Det blir som att CO2-utsläppen som redovisas blir som ett Tripadvisor fast för hållbara produkter. Det provocerar företagen att utvecklas, säger Mathias Wikström.

DO Black lanseras först i augusti, något som juryn i sitt arbete valde att förbise. Sedan i vintras har man kunnat anmäla sitt intresse, vilket drygt 6000 personer valt att göra. Mer värdefullt är att de blivit kontaktade av företag från hela världen som intresserar sig för projektet och säger sig vara villiga att hoppa på. Fler lär knacka på dörren efter ikväll. Än så länge får de dock inte nämna några namn.

Kommer de stora företagen som vet om hur mycket deras produkter påverkar koldioxidutsläppen verkligen våga hoppa på?
– En av världens största biltillverkare är redan ombord. Vi har stora varumärken från i princip alla kategorier som hör av sig till oss. Alltifrån flygbolag till livsmedelskedjor. De förstår alla att de måste ta ansvar.

Johan Pihl sitter i ett av Cannes lyxigaste hotellobbys med en stor lagning vid sin vänstra skjortärm. Det är en ovanlig syn på en plats som i övrigt präglas av excess.

– Mitt miljöengagemang har växt enormt på grund av det vi gör. Jag har fått en förståelse för hur varje individ påverkar den här planeten och hur det handlar om de val vi gör varje dag. Vi går in i en era där det vi tidigare såg som status och lyx snabbt kommer falla bort. Kommunikation handlar om att få folk att byta preferenser och jag tror att vår bransch kan spela en stor roll i den omställning vi både befinner oss i och har framför oss, berättar han.

Mathias Wikström berättar i sin tur att klimatintresset och viljan att göra en skillnad var något som kom i samband med att han fick bar.

– Jag dyker mycket och hade länge varit engagerad i Östersjöfrågan men när jag fick min dotter förändrades mina perspektiv fullkomligt. Det är kliché men det är för att det stämmer för så många. Jag gör det här för mina barn och inte för att vinna lejon i Cannes.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev