Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Vi tvingas jobba ännu smartare med mindre pengar”

Publicerad: 5 juni 2013, 17:47

Thomas Brühl

Trots kraftigt minskade anslag och en marknadsledning som är drastisk bantad ser Visit Swedens vd Thomas Brühl optimistiskt på framtiden, men än så länge ger inte nationaldagen Sverige någon extra dragningskraft som besöksnation. – Det är en angelägenhet för de som bor i Sverige snarare än för turister, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Curators of SwedenThomas BrühlVisit Sweden

Visit Sweden drog igång det hyllade marknadsföringskonceptet "Curators of Sweden" under 2011 i samarbete med Svenska Institutet och reklambyrån Volontaire.

Projektet, som bygger på Twitter-kontot @Sweden, som ska marknadsföra Sverige med en ny person varje vecka, har både hyllats och prisats över hela världen och fick flera internationella efterföljare.

Trots framgången drog regeringen kraftigt ner på anslagen till Visit Swedens verksamhet för 2013. En konsekvens blev att Maria Ziv slutade och marknadsavdelningen skars ned med hälften. Och Visit Sweden tappade hela Curators-teamet.

– Det är klart att det blir förändringar med mindre resurser. Vi genomför färre projekt än 2012. Och marknadsföringsinsatserna mot företagskunder och mötesindustrin får vänta. Vi har färre partnerskap än tidigare och flera marknadsföringsprojekt är i vänteläge, säger Visit Swedens vd Thomas Brühl till Resumé och fortsätter:

– Samtidigt tvingas vi jobba ännu smartare med mindre pengar och får koncentrera oss på leisure. Jag tror att vi kommer att bli ännu vassare där. Jag är optimistisk gällande ökade medel till Visit Sweden i framtiden och budgeten för 2014 är ännu inte satt.

Nationaldagen är inget högprioriterat marknadsföringstillfälle på Visit Swedens agenda. Den 6 juni attraherar inte utländska besökare såsom Norges 17 maj och USA:s 4 juli.

– Nationaldagen är en del av den löpande marknadsföringen. Det är inte en jättestor drivkraft för utländska besökare att komma till Sverige under nationaldagen. Det blir en del av den ständiga historieskrivningen och en del av innehållet, men vi kommer inte att genomföra några speciella större aktiviteter. Det är en angelägenhet för de som bor i Sverige snarare än för turister, säger Thomas Brühl.

Nyligen valde Visit Sweden att ingå i ett reklamsamarbete med McCann efter en pitch. Samtidigt har man valt att behålla banden till Volontaire. Thomas Brühl understryker att Visit Sweden samarbetar med flera byråer eftersom insatserna varierar beroende på marknad.

– Vi samarbetar med flera byråer beroende på uppdrag. I tolv länder samarbetar vi med byråer lokalt. Ibland gör de eget innehåll ibland handlar det bara om adaptering till de lokala marknaderna.

"Curators of Sweden" har varit en av de mest framgångsrika kampanjerna på senare år om man ser till priser på reklamtävlingar. Vad har kampanjen betytt konkret för turistnäringen?
– Den har fört med sig flera saker. Framförallt när det kommer till ökad kännedom gentemot besöksindustrin. Projektet har fått enorm spridning i internationell press. Den har hjälpt till att förstärka bilden av Sverige som modernt, öppet och progressivt. Den målgruppen som vi vänder oss till  är inte ute efter sightseeing , de vill konsumera den svenska livsstilen och "Curators of Sweden" har verkligen hjälpt till att beskriva vad den svenska livsstilen innebär.

Sättet som Sverige skötte värdskapet i Eurovision har kritiserats på flera håll bland annat av Hans Sydow på Saatchi & Saatchi. Vad anser ni om hur evenemanget sköttes om man ser till potentialen att marknadsföra Sverige?
– SVT valde sin väg och den måste man ha respekt för. Det skulle vara kul att få vara med nästa gång.

Har Sverige varit dåliga på att markandsföra sig historiskt sett?
– Det beror på vilket perspektiv man använder. Vi har skärpt till oss de senaste tio åren. Innan var marknadsföringen splittrad, inte särkilt strategisk och mindre långsiktig. Det har blivit bättre, men vi kan ta ett steg till.

Var finns den största utvecklingspotentialen?
– Jag tror att vi ska fortsätta på den inslagna vägen som har varit lyckosam. Att trovärdigt trycka på det "äkta Sverige", precis som med "Curators of Sweden". I andra hand handlar det om att experimentera med olika plattformar i sociala medier. I tredje hand ska vi bli ännu bättre på att bygga långsiktiga partnerskap med näringslivet och exportindustrin.

Nyligen avrådde brittiska UD från att resa till Stockholm på grund av upploppen i Husby. Kan händelser som denna bli ett problem för turistnäringen?
– Händelserna är beklagliga i synnerhet för de som bor i områdena. Men det är en överdrift och onyanserad av brittiska UD att dra hela Sverige i ett svep. Historiskt sett har vi exempelvis haft ett ministermord och ett terrordåd. Dessa isolerade händelser gav ett hack i kurvan, men det skadade inte Sverige som varumärke på längre sikt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.