Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Viking Line säger ja

Publicerad: 25 maj 2011, 15:35

– Vi vill visa att livet kan bli större med ett ja, säger Calle Lewenhaupt. Med Viking Line-kampanjen bevisar han också att genom samarbete över nationella gränser och utan prestige mellan byråer kan man nå framgång. Enjoying.


Ämnen i artikeln:

Åkestam HolstViking Line

truefalse

Calle Lewenhaupt Åkestam Holst, Yrki Poutanen McCann Finland, Olle Mattsson Åkestam Holst, Per Jute Viking Line och Timo Silvennoinen McCann Finland. Foto: Björn Elgstrand.

– Kanske är ett ja inte alltid rätt, men säger man jämt nej har man ju aldrig försökt, säger copyn Calle Lewenhaupt, en av kreatörerna bakom Viking Line-kampanjen, filosofiskt.

Att få ett fartyg att ändra kurs är inte alltid enkelt. Men bakom Viking Lines positionering finns en tanke.
– Vi har de senaste tre fyra åren arbetat strategiskt med att positionera om vårt varumärke. Vi vill inte tappa befintliga kunder men vi vill gärna nå ut till fler, säger Per Jute, brand manager, på Viking Line.
– Dessutom opererar vi på två marknader, Finland och Sverige, där varumärket inte uppfattas på exakt samma sätt. Men världen är global och för oss har det varit intressant att se hur reklamen har levt upp till detta.
– Viking Line är en bra produkt, men många har den inte ”på listan” för tänkbara aktiviteter. Det finns helt enkelt en del fördomar om att åka Finlandsbåt, säger Kjell Månsson, projektledare på Åkestam Holst.

Arbetsgruppens ”kärntrupp” Calle Lewenhaupt och Olle Mattsson, ad på Calle & Olle AB/Åkestam Holst, har jobbat länge med Viking Line. Det var också på deras initiativ som samarbetet med de finska kollegerna Jyrki Poutanen, ad, och Timo Silvennoinen, copy på ­McCann Ericsson, uppstod.
– Att samarbeta över byrågränserna är förstås inte helt okomplicerat. Det kan uppstå prestige och revirpinkeri men det har fungerat otroligt bra. Vår byrå finns ju inte i Finland men McCann finns som bekant i Sverige och det hade kunnat uppstå konkurrensproblem, men så har inte varit fallet, säger Olle Mattsson.

Positionsförändringen startade med kampanjen ”Östersjöns hetaste dansgolv”. Nu tas nästa steg i den så kallade ”Ja-kampanjen” eller ”Enjoying life”.

Det handlar om såväl print som film. Men budskapet, att bejaka livet är samma. En medelålders kvinna tvekar en sekund, men går sedan in i den läckra, erotiska underklädesaffären. Eller färggranna undulater som tvekar när buren öppnas men sedan breder ut sina vingar … Enjoying.

Lena Magnergård

Ämnen i artikeln:

Åkestam HolstViking Line

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.