fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Vikten av Super Bowl ökar i takt med att tv-tittandet minskar

Publicerad: 8 februari 2023, 09:52

Inför årets Super Bowl har deodorant-varumärket Old Spice lanserat sin första maskot, Swaggy Spice.

Foto: Doug Benc

Det allt mer fragmenterade medielandskapet ökar betydelsen av att synas under Super Bowl.

Ämnen i artikeln:

NyheterSuper Bowl

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


På söndag är det återigen dags för Super Bowl där Philadelphia Eagles ställs mot Kansas City Chiefs. Bland Resumés läsare är det dock reklampauserna som lockar. 

Varje år tycks gå i ett tecken och efter förra årets kryptointensiva Super Bowl är det i år dags för alkoholvarumärkena. Utvecklingen har två förklaringar. Dels har kryptomarknaden fallit kraftigt och förtroendet för kryptovalutor har skjutits i sank efter konkursen i FTX (de skulle lyssnat på Larry David), och dels har jätten Anheuser-Busch Inbev inte längre ensamrätt för alkoholreklam. I år kommer bland annat Heineken och Miller att göra debut.

Även om NBC redan i september meddelade att de sålt 95 procent av reklamslottarna har det varit kämpigt att nå i mål. Dels har de makroekonomiska faktorerna gjort att en del annonsörer sålde tillbaka sitt utrymme och många tvekade in i det sista. Sedan förra veckan är dock allt klart.

Anledningen till att efterfrågan ändå är fortsatt hög är att det fragmenterade medielandskapet erbjuder färre och färre möjligheter för annonsörer att göra verkligt avtryck. Att synas i Super Bowl är ett av få givna tillfällen då annonsörer kan uppnå vad marknadsföringsteoretiker kallar ”fame”, det vill säga allmänhetens vetskap om att alla andra också sett reklamen. Förra året bänkade sig var tredje amerikan framför sändningen, vilket innebar ett nytt rekord. Det blir dock inga nya kostnadsrekord för själva medieplaceringarna. Efter att ha stigit kraftigt till förra årets Super Bowl, då NBC för första gången hade parallella sändningar på bland annat spanska, ligger priset på 7 miljoner dollar för 30 sekunder kvar i årets upplaga. 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev