söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Viktigt att våga vara öppen”

Publicerad: 14 mars 2011, 11:41

Fotbollsspelaren Anton Hysén kom ut som homosexuell förra veckan. Nu berättar reklambyrå-vd:n Helena Westin att hon blivit både trakasserad och mordhotad på grund av sin sexuella läggning. Mest har hon dock mötts av nyfikenhet. – Det är viktigt att våga vara öppen. Om jag döljer att jag är lesbisk blir det svårt för andra också, säger hon i en intervju med Dagens Industri.

Ämnen i artikeln:

Helena WestinTre kronor media & reklam

MC

Malin Carlehäll


Helena Westin.

I början av 1980-talet hoppade Helena Westin av sina universitetsstudier för att jobba som reseledare i Alperna. Där inledde hon en relation med en annan kvinna – trots att hon var förlovad med en man hemma i Sverige. Tillsammans med nya flickvännen öppnade hon en bar i Meribel, Frankrike, där de tillbringade vintrarna. På somrarna drev de en seglarskola i Sverige.

– Jag levde i någon sorts flykttillstånd. Jag var otroligt förälskad men samtidigt förnekade jag det. Jag vågade inte ens sitta i samma tunnelbanevagn som henne när vi var i Sverige, säger Helena Westin till Dagens Industri.

I slutet av 1980-talet skadade dock Helena knäet och tvingades sluta med både skidåkningen och barverksamheten i Alperna. När en kompis föreslog att hon skulle börja plugga marknadsföring var hon inte sen att slå till.

Efter att Helena studerat klart vid Institutet för högre kommunikation i början på 1990-talet började hon jobba på Bankgirot och har efter det arbetat på Penninglotteriet, senare Svenska spel, och på reklambyrån Paradiset DDB. Senare blev hon nordisk marknadschef på mobiloperatören 3 och efter det affärsutvecklare på Aftonbladet. Idag är hon delägare och partner i mediebyrån Tre kronor.

Det tog lång tid innan Helena accepterade sin sexuella läggning och vågade vara öppen med den. Från kollegor och chefer har reaktionen oftast varit nyfikenhet och i de flesta fall har hon fått deras helhjärtade stöd.

– Man kommer inte bara ut en gång, man gör det ständigt i varje nytt möte. Jag tänker fortfarande på vad folk tänker och vad de tror men jag bryr mig mindre om det nu. Det är viktigt att våga vara öppen. Om jag döljer att jag är lesbisk blir det svårt för andra också. Jag kan bjuda på att svara på andras frågor och att man skrattar med mig, men inte åt mig.

Alla reaktioner har dock inte varit välvilliga. När Helena var med och organiserade pridefestivalen 1998 blev hon både trakasserad och mordhotad.

– Det pratas ofta om hur viktigt det är med ett tolerant samhälle men tolerans räcker inte, man måste ha acceptans, säger hon.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev