Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Vill bota fobier med VR – här får de gå sin spindelskräck till mötes

Publicerad: 5 juli 2016, 09:01

Foto: Kampanjbild/Samsung

Samsung tog reda på vad nordbor är mest rädda för – och lät några av dem möta sina fobier i virtual reality.


Ämnen i artikeln:

SamsungVirtual realityWenderfalck

Var fjärde person i Norden är rädda för spindlar, visar en undersökning som Samsung tagit fram. Men det går att få bukt med sina fobier, exempelvis med psykologisk KBT-behandling, och i en ny kampanj vill Samsung visa att virtual reality fungerar såpass bra att man kan använda tekniken inom psykologin.

Samsung och den svenska VR-startupen Mimerse har tillsammans med byrån Wenderfalck låtit fyra personer som är rädda för spindlar möta sina fobier i en virtuell värld, för att se om tekniken kan användas för att lindra fobier. Man har använt appen Itsy som bygger på KBT-metoder och innebär att man ska just möta sina rädslor.
– Många är nog överens om att virtual reality kommer revolutionera spel- och underhållningsindustrin men med Face your fear vill vi testa om tekniken kan användas till mycket mer än så, t.ex. till att lindra spindelrädsla. Att lindra rädsla för spindlar kräver i normala fall att både spindel och behandlare är närvarande. Gear VR gör tekniken oändligt mycket mer tillgänglig och det är spännande, säger Didrik Persson, kreatör på Wenderfalck.

Nedan kan du se en trailer för kampanjen och här kan du se hur experimentet gick för Vanja Wikström som lider av spindelrädsla.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.