Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Vill göra något som ingen gjort tidigare”

Publicerad: 20 januari 2014, 22:00

Göran Åkestam, vd Åkestam Holst.

Foto: Andreas Elgstrand.

I dag är det klart: Åkestam Holst ingår i det nya nordiska nätverket NOA under ledning av Thomas Høgebøl. Byråns ägare vill inte avslöja hur många miljoner de tjänar på affären, men vidhåller att det inte handlar om pengarna.


Ämnen i artikeln:

Thomas HøgebølGöran ÅkestamNoaThe North AllianceGreat Works

Åkestam Holst grundades 1998 och är i dag en av Sveriges största byråer med kunder som IKEA, Posten och SAS. Men det räcker oftast inte till för att få delta i de stora nordiska upphandlingarna.

För byråns del har därför planerna på att ingå i en nordisk konstellation funnits en längre tid. Resumé har berättat att de tidigare förde diskussioner med norska Try och danska People Group om ett samarbete. Men dessa avbröts när Thomas Høgebøl kom in i bilden.

– För vår del började processen redan innan vi träffade Thomas. Vi insåg vintern 2012 att det var lite för ofta som vi inte fick chansen att vara med i upphandlingar där man kräver nordisk närvaro. Vi har förstås blivit kontaktade av internationella nätverk men insett att det aldrig skulle stämma med vår byråkultur. Istället pratade vi med olika fristående byråer i Norge och Danmark. Så när Thomas och Helge hörde av sig trodde jag först att det hängde ihop. Men det visade sig vara ett upplägg som gick längre än vi först tänkt, berättar Göran Åkestam.

Han vill inte uppge hur mycket dagens affär inbringar i kronor och ören, men framhåller att det också är en investering eftersom de nu byter bort sina aktier mot delägarskap i den större gemenskapen.

– Tanken var inte att hitta någon som vill köpa byrån. Vi vill göra något som ingen har gjort tidigare. Då blir egentligen allting därefter konsekvenser av det beslutet. Ägandet i sig är inte superviktigt. Det är klart, jag är äldst här och det finns ett liv efter mig på Åkestam Holst. Därför känns det fantastiskt att göra det här nu, eftersom jag ser att det ger en stor potential för framtiden, säger han.

Målsättningen är att tillsammans kunna serva fler och större kunder. Med de gemensamma resurserna hoppas de kunna hävda sig i globala pitcher mot de bästa byråerna runt om i världen. Åkestam Holst cd Andreas Ullenius understryker att affären kommer att gagna uppdragsgivarna såväl som byråerna.

– För mig väcktes den här tanken redan när vi arbetade med Puma för flera år sedan. Vi gjorde det bra, men hade inte rätt setup för att kunna hantera det. Vi jobbade halvt ihjäl oss och då blir man tillslut inte bra. Vi fick smak för att jobba på en högre nivå, men kände heller inget sug efter att ta in en ny utan rätt setup. Att ha tillgång till Great Works i vardagen gör skillnad. Tidigare har det hämmat oss att bara ha tillgång till den kompetens vi köper in, säger han.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.