Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Vilseledande konsumentupplysning”

Publicerad: 15 juni 2012, 11:18

Ikanos annons

Ikano Banks annons "Skatteåterbäringsmaskinen" är missvisande, enligt Annika Creutzer, ekonomijournalist och privatekonomisk expert. Den 3,5-procentiga räntan som anges är i själva verket lägre om man räknar som brukligt. – Jag tycker att de som sparar i det här ska kräva mer, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Annika CreutzerIkano Bank

Ikanos kampanj går nu för fullt i print. Lagom till att folk har fått skatteåterbäringen uppmanar banken presumtiva kunder att spara dessa på sparkontot Fix. I annonsen står: "Om du sparar 10 000 kronor på Sparkonto Fix i 5 år blir det 11 750 kronor före skatt". Men den som räknar kan konstatera att 10 000 kronor med 3,5 procents ränta i fem år egentligen ska bli 11 876 kronor. Det vill säga 127 kronor mer.

Man skulle kunna tro att Ikano har räknat fel, men så är inte fallet.  
– Ett fixkonto har en fast ränta under hela löptiden och inte en årsränta. 11 750 kronor är summan man får ut efter fem år, säger Stefan Nyrinder, Sverigechef på Ikano Bank.  

Men Annika Creutzer riktar skarp kritik mot bankens sätt att resonera.  
– Om räntan inte räknas per år borde de ange en lägre räntesats än 3,5 procent. Det här är missledande, säger hon.  

Bryter de mot lagen?
– Jag tycker att det är vilseledande konsumentupplysning. Ska konsumenterna ha en chans att jämföra olika sparalternativ ska räntan anges årsvis. Jag tycker att de som sparar i det här ska kräva 127 kronor till.

Ikano Bank anger förövrigt också 3,5 procents ränta på Compricer, där sparformen ställs mot andra bankers alternativ. Ikanos pay off är "Hos oss vet du alltid vad du får" och reklambyrån som ligger bakom annonsen är Garbergs.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Annika CreutzerIkano Bank

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.