måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Vinstras för Great Works

Publicerad: 24 mars 2010, 15:18

Great Works med kunder som Absolut Vodka, Betsson, Carlsberg och IKEA har gått igenom ett riktigt stålbad. På ett år har vins­ten gått från drygt 8 miljoner kronor till futtiga 75 000, enligt det senaste bokslutet. Vd Daniel af Klintberg hävdar att verksamheten är på rätt köl igen.

Ämnen i artikeln:

CarlsbergGreat Works

KB

Karl-Johan Byttner


truefalse

Daniel af Klintberg, vd Great Works

När Great Works vid den senaste bolagsstämman den 28 december klubbade resultat- och balans­räkning gjorde knappast den japanska ägaren TYO Group vågen. Bokslutet perioden 1 juli 2008–30 juni 2009 visar en vinst på blygsamma 75 000 kronor. Att jämföra med året före då vinsten låg på dryga 8 miljoner kronor. Före­tagets vd, Daniel af Klintberg, som tillträdde den 1 april 2009, strax innan vinstraset började, hänger inte läpp:
– Det har varit en turbulent tid. Inte minst med tanke på att Pernod Ricards uppköp av Absolut Vodka bidrog till minskade intäkter en längre period. Så på ett sätt är jag ändå glad över att vi lyckas visa svarta siffror.

När Pernod Ricard för två år sedan köpte Absolut Vodka hamnade många av Great Works projekt kring Absolut Vodka i malpåse. Nu säger Daniel af Klintberg att det är annat ljud i skällan:
– Absolut Vodka är tillbaka på samma volymer som tidigare.

Great Works ägare TYO Group­ har som policy att dotterbolagen ska dela ut all vinst, vilket innebär att dotterbolagens räkenskapsår börjar med noll i kassakistan.

När kunderna minskade sina beställningar kraftigt fick Great Works låna dryga 7 miljoner kronor av moder­bolaget för att hålla verksamheten flytande. Att jämföra med knappt 400 000 året före, samma år då vinsten slutligen hamnade på drygt 8 miljoner kronor.
– Det är ett kortsiktigt lån. Men det är klart att våra japanska ägare inte var överförtjusta över vinsttappet. Samtidigt ingår Great Works i en global koncern med liknande verksamhet som vår. Såvitt jag förstår har inte så många andra verksamheter gått särskilt bra heller under perioden, säger Åsa Drake, ekonomi­chef på Great Works.

Bokslutet visar att kostnaden för vd ökade från drygt 600 000 kronor till nära 900 000 kronor – en ökning med drygt en kvarts miljon kronor på ett år.

Enligt Åsa Drake är förklaringen till att de ökade vd-kostnaderna att Daniel af Klintberg endast hann gå in som vd i tre månader räkenskapsåret då vd-kostnaden hamnade på den lägre nivån. Innan dess hade man olika interimslösningar:
– Vi hade ingen vd på heltid det räkenskapsåret, utan grundarna gick in och en kort tid hade vi en inhyrd konsult, vilket gav en lägre vd-kostnad det året. Så även om det ser ut så i bokslutet har Daniel af Klintberg inte fått en krona i löneförhöjning, säger Åsa Drake.

Great Works i sin nuvaran­de form bildades 2006 genom en sammanslagning av byråerna Speedway, Pixi­shift och Great Works. För tre år sedan köpte japanska TYO Group 60 procent i bolaget för 33 miljoner kronor. Daniel af Klintberg räknar ändå med att kunna bevisa att det var väl investerade pengar för TYO Group:
– Great Works arbetar enligt femårsprognoser. För närvarande går vi enligt budget och utslaget över fem år räknar jag med att vi kan kompensera den kraftigt minskade vinsten, säger Daniel af Klintberg.

Som vd är du ytterst ansvarig för det dåliga resultatet. Vad kunde du ha gjort bättre?
– Då vi tidigare förlitade oss på ett fåtal kunder innebar det för hög riskexponering. Nu har vi fördubblat antalet kunder och spridit riskerna, säger Daniel af Klintberg.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev