Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Whiskyannons förbjuds i Whiskytidning

Publicerad: 5 februari 2008, 11:45

Tidningen Allt om Whisky har av Konsumentombudsmannen förbjudits att publicera reklam för whisky. Anledningen är att läsarna av whiskytidningen inte uttryckligen begärt att få ta del av whiskyannonserna.


Enligt alkohollagen är det förbjudet att marknadsföra sprit starkare än 15 procent i periodiska skrifter om inte läsarna aktivt begärt att få ta del av annonserna, eller om tidningen säljs på ett ställe som får servera starksprit.

Allt om Whisky under 2006 flera annonser för vin- och spritimportörer. Detta stred mot förbudet och Konsumentombudsmannen, KO, har nu beslutat om ett förbudsföreläggande. Allt om Whisky får inte publicera whiskyannonser i fortsättningen. Skulle de ändå göra det måste de böta 100 000 kronor.

Mattias Grundström
på Konsumentombudsmannen påpekar att förbudet gäller under förutsättning att prenumeranterna inte skriftligen sagt att de vill ha annonser om starksprit i tidningen eller om tidningen säljs på internet.

– De kan skicka ut ett brev till sina prenumeranter och be dem kryssa i en ruta, till exempel, säger han.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.