Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Wikipedia vill göra den svenska historien mer jämställd

Publicerad: 14 augusti 2019, 07:29

Genom projektet "The Equal Edit" vill Wikimedia Sverige och kommunikationsbyrån Wenderfalck öka den kvinnliga representationen i uppslagsverkets historieskrivning.

Ämnen i artikeln:

WikipediaReklamWenderfalck

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Enligt Wikimedia Sverige handlar endast 21 procent av Wikipedias personporträtt om kvinnor och enligt en undersökning föreningen har gjort utgör kvinnor endast 20 procent av de som skriver artiklar på sajten.

Det vill de nu, i samarbete med kommunikationsbyrån Wenderfalck, ändra på. I samarbete med tidskriften Historiskan, som lyfter just historiska kvinnor, inleder man nu projektet "The Equal Edit". Inom ramen för projektet har Historiskan satt samman en lista på kvinnor som genom åren spelat en stor roll för Sveriges utveckling. Wikimedia Sveriges volontärer kommer därefter att skapa artiklar om kvinnorna.

– I artikeln om "Sveriges historia" på svenskspråkiga Wikipedia är endast 10 procent av de som nämns kvinnor. Lokala historiekännare har nu hjälp till att identifiera kvinnor som haft stort inflytande på den svenska historien men som tidigare inte uppmärksammats, säger John Andersson, verksamhetschef på Wikimedia Sverige.

"The Equal Edit" kommer att lanseras i samband med konferensen Wikimania, något av Wikimedias "årsmöte", som i år har temat "Starkare tillsammans: Wikimedia, fri kunskap och de globala målen". I år anordnas konferensen i Stockholm med start den 14 augusti.

– Det är viktigt att komma ihåg att vår historia i många fall visar en ensidig bild av verkligheten. Vi har och har haft otaliga framstående och samhällsförändrande kvinnor som inte nämns i vår historiebeskrivning idag. Med the Equal Edit vill vi sätta igång ett arbete för en uppdaterad historia tillsammans med Wikimedia och Wikipedia, säger Ellie Ekström, art director på Wenderfalck.

Arbetsgrupp:
Idé, produktion, film och aktivering: Wenderfalck
Kund: Wikimedia Foundation

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev