fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Wimby om annonsflykten från Google: "Bra att problemen kommer till ytan"

Publicerad: 20 mars 2017, 12:55

Till vänster Dominos och Emirates, två Havas-varumärken. Till höger Nils Andersson Wimby.

Få känner till komplexiteten i att annonsera digitalt. Därför är det bra att stora aktörer nu markerar, anser varumärkesexperten Nils Andersson Wimby.

Ämnen i artikeln:

ReklamYoutubeNils Andersson WimbyGoogleHavas

MF

Mårten Färlin


Att köpa reklamutrymme på Google för i dagsläget med sig vissa risker. Det blev inte minst The Home Office, BBC och Transport for London varse när deras reklam dök upp i anslutning till hatvideos och homofobiska inslag. Problemen, som först uppdagades av The Times, har lett till att flera stora brittiska annonsaktörer i dagarna har valt att dra tillbaka sina reklamslantar från Google. Däribland den brittiska regeringen och byrånätverksjätten Havas.

LÄS MER: Stort byrånätverk dumpar Googleannonser

Isobars byråchef tillika Resumés bloggare Nils Andersson Wimby tycker att det är positivt att problematiken med digitala annonser kommer fram i ljuset.
– Jag tror att många, framförallt mindre, annonsörer och köpare har dålig koll på det här. Kanske ingen alls. Då är det bra att en så stor aktör som Havas går upp mot Google. Det gör att man får anledning att verkligen ta till sig av kritiken och göra utvärdera de potentiella problemen kring annonsmiljö.

LÄS MER: Flykten från Google fortsätter – Marks & Spencer drar in reklam

Är det här starten på en global trend – att annonsörer börjar lämna stora plattformar som Google?
– Det är såklart intressant att det här sker precis efter P&G-chefen Marc Pritchards berömda tal om bristen på transparans i digitala kanaler. Det är också svårt att inte göra paralellen till att Facebook börjar flagga fake news. Jag tror att det är ett kollektivt uppvaknande kring kopplingen annonsering och journalistiskt innehåll på g, men har svårt att se det som en långsiktig trend att säga nej till medier, snarare att man tittar mer medvetet på frågorna.

Google har svarat med att man ska se över sina policys för hur stor kontroll man har av var annonserna hamnar.

Kommer varumärkena återvända efter Googles åtgärder?
– Ja, men sen får vi se hur lång tid det tar att hitta åtgärder som faktiskt gör alla annonsörer nöjda. Nu följer nog en process där enskilda annonsörer och branschorganisationer måste hitta ett tydligt statement kring policy och var annonserna placeras, för att säkra annonsmiljöerna och undvika subversiva krafter. På sikt har jag svårt att se att man kan välja bort Google och Youtube.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev