Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

WPP:s krisplan avslöjad

Publicerad: 5 januari 2009, 06:41

Kommunikationskoncernen WPP där Ogilvy, Grey, Mindshare och Mediaedge CIAMedia ingår står inför kraftiga neddragningar.
Tusentals jobb ska bort. Hårdast drabbade är Västeuropa, USA – och de projektanställda.


Ämnen i artikeln:

MindshareMediaedge CIAGreyOgilvyWPP

WPP-basen Sir Martin Sorrell planerar stora nedskärningar.

WPP är världens näst största företag inom marknadskommunikation och har drygt 100 000 anställda. Koncernchefen Sir Martin Sorrell har länge varnat för utvecklingen i väst och nu när lågkonjunkturen slagit till har WPP satt upp en krisplan.

Enligt källor till engelska Observer ska all verksamhet där personalkostnaden överstiger 60 procent av intäkterna trimmas. Vad det betyder konkret är oklart men det rör sig om tusentals jobb som ska bort. Däremot förnekar Observers källa att det är så mycket som 10 procent av koncernens personal.

Huvudsakligen är det Västeuropa och USA som drabbas eftersom tillväxten är sämst och lönerna högst i de områdena. Däremot kan det bli fortsatt expansion i Asien, Östeuropa och Sydamerika. Samt inom pr och marknadsundersökningar.

Senast i somras köpte WPP marknadsundersökningsjätten TNS för 1 miljard pund. Köpet innebar att WPP tvingades att skuldsätta sig vilket i sin tur försvårat koncernens situation inför lågkonjunkturen.

En mediebolagsexpert säger till Observer att en kraftig minskning av personalen inte behöver bli ett problem för WPP. Antalet projektanställda och tillfälligt anställda inom koncernen är nämligen stort.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.