Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Youtube kritiseras för att samla in data från barn

Publicerad: 9 april 2018, 11:46

Fler amerikanska barnrättsgrupper menar att Youtube på ett olagligt sätt samlat in data från användare yngre än 13 år.


Ämnen i artikeln:

ReklamYoutube

Barnrättsgrupperna har lämnat in en anmälan till den amerikanska myndigheten Federal Trade Commission. Enligt anmälarna bryter Youtube mot lagen genom att samla in data som plats, webhistorik och telefonnummer utan att barnens föräldrar gett sitt medgivande, det rapporterar The Drum.

– Google har under flera års tid avsagt sig från sitt ansvar mot barn och familjer genom att hävda att Youtube, en plattform fylld av innehåll riktat mot barn, inte är menad för personer yngre än 13 år. Google tjänar enorma summor på att leverera annonser mot barn och måste börja leva efter Coppa-reglerna. Det är dags för FTC att hålla Google ansvariga för bolagets illegala datainsamling och annonsrutiner, säger Josh Golin, vd på organisationen Campaign for Commercial-Free Childhood.

En talesperson för Youtube säger till The Drum att de inte tagit del av anmälan men att de alltid har som mål att skydda barn och familjer.

– Vi kommer att läsa anmälan noggrant och utvärdera om det är någonting vi kan förbättra på vår plattform. Eftersom Youtube inte är till för barn har vi investerat tungt i utvecklingen av Youtube Kids för att erbjuda ett alternativ speciellt framtaget för barn.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

ReklamYoutube

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.