Reklam
Youtubern L22: ”Vill inte bli förknippad med varumärken som gör världen sämre”
Publicerad: 14 februari 2023, 10:40
Maurice Hill: ”Jag tycker det är riktigt illa, känner mig extremt maktlös på den här fronten”
Populära youtubern Maurice ”L22” Hill reagerar starkt på att det förekommer reklam för onlinecasino i anslutning till hans videos. För Resumé berättar han om tankarna kring att barn utsätts för etiskt tveksam marknadsföring genom hans och andras kanaler på Youtube.
Maurice Hill, mer känd som L22 på Youtube, har tidigare sagt apropå Resumés kartläggning av Youtubekanaler som är stora bland barn, att han gärna hade sett en dialog med Youtube om annonsering på hans kanal. Men enligt honom har det alltid varit svårt att få till den typen av dialog med bolagsjätten.
– Jag tycker det är riktigt illa, känner mig extremt maktlös på den här fronten. I mina kanaler har jag en strikt policy att tacka nej till alla företag som håller på med gambling, energidryck eller skräpmat. Har hållit hårt i den policyn sen när jag började med Youtube som 16-åring, tyvärr kan jag dock inte reglera vad för sorts annonser som pushas innan mina Youtube-videos hur gärna jag än velat tackat nej till spelreklam och dylikt, säger Maurice Hill till Resumé.
Han vill gärna se en ändring och tror att framtida generationer kommer titta tillbaka med ”någon slags skam” för hur barn och unga utsätts för reklam i dag.
– Det finns ett glapp i föräldrafunktionen. Det gör förmodligen att en del barn loggar ut från sina konton som begränsar reklam och tar del av Youtube utan inloggningen. Det är svårt att säga vem som ska bära ansvaret. Youtube har ju tagit ett visst ansvar när de lanserade Youtube Kids, men eftersom det begränsar barnen på fler sätt än att det tar bort reklamen fungerar det inte fullt ut, säger Maurice Hill.
I Youtube kids finns även andra begränsningar, till exempel kan barn inte själva ladda upp videos.
Varken annonsörer eller youtubers vinner på att det visas annonser som har vuxna som tilltänkt målgrupp i Youtubekanaler som är stora bland barn, menar Maurice Hill. Han saknar en funktion där youtubern själv kan begränsa eller styra vilken typ av annonser som får förekomma på den egna kanalen. Nu är det allt eller inget och att inte visa annonser alls skulle innebära att Maurice Hill tappade sin huvudsakliga inkomstkälla.
– Jag har alltid brytt mig, jag vill verkligen inte bli förknippad med produkter eller varumärken som gör världens sämre. Jag tror att mamma uppfostrade mig till den medvetenheten och det är rätt skönt att somna i en säng som är köpta för pengar som man vet kommer från etiskt hållbara företag, säger han.
Att lägga mer ansvar på föräldrarna är inte heller så enkelt, anser Maurice Hill. Dels har inte alla den tekniska kunskapen, dels går det helt enkelt inte att stå bredvid barnet varje sekund som den är online.
”Om man ser upp till en person, så har den personen också makt att påverka.”
Svårast för Maurice Hill, gällande samarbetspartners och annonsering, är sådana han ser som ”gråzonsföretag”. Att youtubers som han själv har stort inflytande på barn är han övertygad om, därför är han skeptisk mot att göra samarbeten som kan påverka barn negativt.
– Till exempel McDonald's. Det gör mycket bra med Ronald McDonald som bidrar med bostäder för anhöriga till svårt sjuka barn. Men å andra sidan är maten knappast hälsosam och man kan tänka sig att det går att ha synpunkter på valet av råvaror och transporter, säger han.
Maurice Hill tar upp en av de senaste trenderna: koffeinpulver.
– Ett gejmingpulver som består av 200 mikrogram koffein som man trycker i sig när man sitter och gejmar, de är superstort och mycket pengar i det där. Jag vill verkligen inte bidra till att barnen riskerar att bli stillasittande och dra i sig det där pulvret som kan blandas av dem själva och bli ännu mer koffein i, det kan inte vara hälsosamt. Vi är inte tvingade att ta vilket spons som helst, säger Maurice Hill.
Den typen av samarbeten tror han påverkar barnen mer än de traditionella annonserna.
– Om man ser upp till en person, så har den personen också makt att påverka. Jag tror det kan skada mycket. Till exempel i gejmingvärlden där man öppnar slotts, det blir en ren form av spel som normaliseras för barnen. Det är inte okej. Men jag tror inte att annonserna från Youtube påverkar så mycket. Min brorson som snart fyller 12 skippar alla annonser, men det lättaste hade varit om det fanns någon valmöjlighet, att kunna välja bort vilka annonser man inte vill förknippas med.
Maurice Hill menar att tekniken redan finns där för att möjliggöra den typen av tjänst, men att den inte används.
– Jag antar att det är pengar som ligger bakom, det är därför det inte blir någon förändring. Men om fler ställer krav, eller om det blir lagstadgat – då skulle det kunna fungera bättre och säkrare för barnen.
Läs Resumé Insikts Youtube-granskning: