Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Youtubes trendchef: Så skapar du virala videos

Publicerad: 22 juni 2017, 13:34

Kevin Alloca.

Foto: Yasmine Winberg.

Interaktivitet, överraskningar och unicitet är viktigt för att få snurr på innehållet på Youtube, enligt Kevin Alloca, trendchef på Youtube.


Ämnen i artikeln:

Cannes Lions 2017ReklambyråerYoutube

Hur skapar man virala videos? Resumé möter upp Kevin Alloca på Youtubes strand i Cannes för att söka svar på den frågan.

Till att börja med listar han tre viktiga faktorer:

Interaktivt innehåll – oavsett om publiken blir en del av videon eller om de vill säga något om sig själva genom att dela den i sociala medier.
Unicitet och överraskningar är, som alltid, viktigt för att sticka ut i flödet.
Snabb distribution – du måste sprida innehållet så mycket att det når en kritisk massa som kan föra budskapet vidare.

Kevin Alloca pekar på tre konkreta exempel på videos som lyckats bra under de senaste åren – och förklarar varför de blivit virala.

1. Carpool Karaoke
The Late Late Shows programledare James Corden kör omkring tillsammans med kändisar som Adéle och One Direction i en bil. Bara klippet med Adéle har i skrivande stund 162 miljoner visningar.

– Det är autentiskt och det gillar publiken. Det här klippet visar hur stort och viktigt det blivit med autencitet, säger Kevin Alloca.

2. 100 Layers Challenge
Till vardags analyserar Christine brottsstatistik. Men så startade hon Youtubekanalen Simply Nailogical och lade upp en video där hon målade 100 lager nagellack på varje fingernagel. Videon blev startskottet på en rörelse som kom att kallas 100 Layers Challenge.

– Att videon blev viral beror på att folk känner att de kan medverka – de kan också måla 100 lager nagellack på sina naglar, eller spraya 100 lager spraytan på sin hud. Utmaningen startade utifrån en enkel idé, som främjade andras kreativitet, säger Kevin Alloca.

3. April the Giraffe
Animal Adventure Park i New York satte upp en webbkamera i en av giraffernas burar. De visste att giraffen var gravid och skulle föda, men de visste inte exakt när de skulle ske. Livesändningen blev en av de mest sedda i internets historia och människor spenderade i genomsnitt en halvtimme framför sändningen.

– En halvtimme av folks 100-procentiga koncentration! Vad är anledningen till det? Att folk får delta i en ständigt pågående konversation i kommentarsfältet. Det finns också en spänning i att människor undrar när det kommer hända. Och giraffen? Hon bara stod där, säger Kevin Alloca, och tillägger:

– Alla kan inte göra det här. Alla har inte tillgång till Adéle eller en giraff, men det finns lektioner att lära för de som studerar casen.

Vilka är de största misstagen som marknadsförare gör på Youtube?
– Många utnyttjar inte de tekniska metoder som finns tillgängliga, de vågar inte experimentera. Andra tar inte communities och Youtubers på allvar.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.