Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

40 miljoner tweets om #blacklivesmatter

Publicerad: 5 juni 2020, 13:48

Londonbor ses i Hyde Park den tredje juni för att visa sin support.

Foto: Wikimedia Commons/Katie Crampton

Svarta rutor på Instagram, bilder från protester och så hashtagen #blacklivesmatter. Det dödliga polisvåldet mot George Floyd har fått sociala medier att explodera.


Ämnen i artikeln:

Meltwater

Det brutala polisvåldet som ledde till afroamerikanen George Floyds död i USA har på nytt väckt diskussionen kring rasism, och lett till demonstrationer jorden runt. Likaså har protester och utrop delats på sociala medier. 

Centralt står #blacklivesmatter-rörelsen, en internationell organisation som kämpar för mänskliga rättigheter, med fokus på våld och systematisk rasism. Och intresset för att engagera sig i frågan via plattformar som Instagram, Facebook och Twitter har varit stor.

Tidigare i veckan sågs till exempel privatpersoner som företag dela en helt svart bild på sociala medier, i syfte att visa solidaritet och att ta ställning för rasism. 

Nu har analysföretaget Meltwater har analyserat förekomsten av #blacklivesmatter mellan den 22 maj - 3 juni. Där framkommer att hashtagen har omnämnts hela 40,5 miljoner gånger under perioden, varav 220 000 gånger på svenska sociala medier. 

Mest engagerade är användare i USA, därefter England, Brasilien och Frankrike. 

Händelserna har också uppmärksammats av världskändisar – och så USA:s president Donald Trump, som twittrat i versaler. Bland de kändisar med flest följare på Twitter som twittrat återfinns artisterna Katy Perry, Eminem och Mariah Carey

Meltwater har också tagit fram ett så kallat ordmoln, med de ord som förekommer mest i tillsammans med #blacklivesmatter. Där syns ord som polis, namn, rättvisa, förändring och protest. 

Foto: Meltwater

LÄS MER: ”Vänligen, ta bort din svarta ruta” 

 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

Meltwater

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.