tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Amnesty använde fejkade AI-bilder – backar efter kritiken

Publicerad: 4 maj 2023, 08:33

En av bilderna som fått kritik.

Foto: Amnesty

När Amnesty Norge uppmärksammade årsdagen för den nationella strejken i Colombia möttes organisationen av kritik. Anledningen? De använde AI-genererade bilder.

Ämnen i artikeln:

AmnestyAIArtificiell intelligens

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Amnesty Norge uppmärksammade årsdagen för de stora protesterna i Colombia, då många demonstranter utsattes för våld av poliser. På bilderna syns bland annat en kvinna som förs bort av poliser, och på bilderna står det att polisen behöver reformeras och att kvinnor och LGBTI-personer utsattes för övergrepp.

Två AI-genererade bilder.

Foto: Amnesty

Bilderna, som så många AI-genererade bilder, ser vid första anblicken äkta ut. Men med lite ansträngning syns det att ansiktena är förvrängda, polisuniformerna inte riktigt i rätt modell, och flaggans färger är i fel ordning.

Enligt Amnesty Norge så använde man AI för att skydda identiteten på demonstranterna, som utsattes för våld av polisen. Men journalister och andra har påpekat att det snarare kan göda konspirationsteorier eller anklagelser om ”fake news”.

– Vi lever i en mycket polariserad tid full av falska nyheter, vilket får folk att ifrågasätta medias trovärdighet. Och som vi vet ljuger artificiell intelligens. Vilken typ av trovärdighet har du när du börjar publicera bilder skapade av artificiell intelligens?, frågade Juancho Torres, fotojournalist i Bogotá, enligt The Guardian.

Nu har bilderna tagits bort och Amnesty har bett om ursäkt. På Twitter skriver dem att meningen var att skydda identiteten på demonstranter, och att det dessutom inte fanns särskilt många bilder på grund av att polisen stängt av elektriciteten.

”De AI-genererade bilderna är märkta med texten "illustrationerna producerades av artificiell intelligens." Ändå ber vi om ursäkt för användningen av de AI-genererade bilderna och har tagit bort dem från våra plattformar. Amnesty arbetar mycket med de negativa konsekvenserna av att använda artificiell intelligens, inklusive spridning av falsk information. Vi måste vara extra försiktiga i vår egen användning av denna teknik, även om sättet vi har använt den här inte kan skada någon.”, skriver de på Twitter.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev